Tilaajat

Backdraft (1991)

Hetki sitten Ron Howardin Solon katsottuani sain innostuksen katsoa vihdoinkin hänen huikea palomies-thrilleri The Backdraft - Tulimyrsky, vuodelta 1991. Minun on pitänyt katsoa tämä elokuva siitä asti kun pikkupoikana näin tämä trailerin jonkun elokuvan alussa elokuvateatteri Elohuvissa. Se oli silloin kyllä hieman pelottava ja katsominen venyi 28 vuotta! No parempi myöhään...

Elokuva alkaa kun Kurt Russell esittää veljesten isää, joka kuolee palomies työssään pojan silmien edessä. Myöhemmin pojista tulee sitten tietenkin palomiehiä isänsä perässä ja toisesta tulee jopa Kurt Russell 😀. Toinen on Baldwinin veljesten William. Veljeksillä on tietysti vähän kinastelua. Palojen syttymisiä tutkii ei enempää, eikä vähempää Robert Deniro! Yhtenä palomiehistä nousee esille Scott Glenn, joka on tuttu esim. Uhrilampaista. Donald Sutherland on myös mainio kiinni jääneenä pyromaanina, joka antaa ohjeita sellistä käsin mystisiin backdraft-kuolemiin. Leffa vilisee muitakin tuttuja naamoja.

Leffa on täynnä huikeita stuntteja, mahtavia tuliefektejä ja koska cgi:tä ei ole käytetty, tuli näyttää oikeasti vaaralliselta. Kuvauksissa on varmaan olleet kuumat paikat ja leffan lopussa on sellasta tykitystä, että ihan joutui pitää tuolin karmeista kiinni jännityksestä, mitä nyky tehosteleffoissa harvoin tapahtuu.

Ääni tehosteista sen verran, että tuli on kuvattu jotenkin eläväksi "pedoksi" ja välillä se murisee kuin hirviö ja kun sitä suihkuttaa vedellä, niin se kirkuu kuin siihen sattuisi. Muutenkin tässä on teemana kuinka tuli syö, hengittää ja vihaa. Mutta asia ei minua häirinnyt, laiton vain merkille. Hienosti sen kulku on kuvattu.
Huikeista musiikeista vastaa tietysti Hans Zimmer!

Elokuva oli tullessaan kassamenestys, kriitikoiden kehuma ja palkintoja voittanut. Mielestäni se toimi vieläkin oikein hyvin! Suosittelen.

 - Kai Kumpulainen 22.1.2019


Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

The Last Witch Hunter (2015)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Leviathan (1989)

Blade (1998)

Texas Chainsaw Massacre (2022)

The Girl in the Spider's Web (2018)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Pika-arvio: Guns Akimbo (2019)