Tilaajat

Death Race - Elokuvasarja osat 1&2.

Kuulin luotettavalta taholta, että Death Race-sarjan neljäs osa olisi toistava toimintaelokuva Mad max: fury roadin hengessä ja ainakin neljän tähden arvoinen. Olin niin pöyristynyt väitteestä, että hankin koko leffasarjan katsottavaksi. Eihän tällaisen tusinatoiminta fränsaissin neljäs osa voi mitenkään olla hyvä, millään mittapuulla. Nyt ajattelin siis katsoa ja arvostella kaikki neljä osaa. Ensimmäisen osan olin nähnyt aiemmin sen ilmestyessä 2008.



Death Race (2008)

Paul W. S. Andersonin (Mortal Kombat, event horizon, soldier, resident evil, alien vs predator) ohjaama elokuva alkaa siitä, kun Death Race: kuoleman ralli-kisojen tunnetuin kisaaja Frankenstain saa surmansa. Frankenstain on mystinen, naamaria palaneiden kasvojensa päällä pitävä hahmo, joka ei puhu mitään, joten yleisö ei tiedä kuka maskin alla on. Joan Allen on sadistinen vankilan johtaja, joka tarvitsee pian uuden frankenstainin, vainajan tilalle. Tässä vaiheessa Jason Statham astuu kuvioihin ja mystisessä kotimurrossa vaimo kuolee ja Statham saa syyt niskoilleen. Statham kiristetään kisaamaan Frankenstainina kuolon ralleissa, jotka käydään huippuvartioidun vankilan ympäristössä Mad Max tyylisillä panssaroiduilla autoilla. Koko show näytetään yleisölle tv:stä. Satham ystävystyy mm. sympaattisen Ian McShanen (Lovejoy) kanssa, joka vetääkin hyvän roolin Coachina, uskollisena mekaanikkona. Natalie Martinez on edellisen frankenstainin kanssakisaaja ja  toimii kauniina kartanlukijana Stathamille. Jason Clarke (Terminator Genisys) on supermulkku vanginvartija ja sopii rooliinsa hyvin, koska vihaan tätä näyttelijää :D. Toinen Stathamin apuri on Frederick Koehler, nörtti joka on mukana kaikissa kolmessa Death racessa kiintiöhahmona. Robin Shou (Liu Kang, Mortal Kombat) on 14k, jota nähdään myös kilpailijana joka jaksossa. David Carradine (Kill bill) nähdään alkuperäisenä frankenstainina uusimassa roolinsa sitten alkuperäisen Death Race 2000 elokuvan, johon tämä elokuva perustuu ja jossa nähtiin myös Sylvester Stallone pääosassa. Vastapuolen pelaajana nähdään mm. Tyrese Gibson (Fast and furious, transformers).
Elokuva on rosoinen äijäilytoiminta, jossa on vankilateemaa ja hieman fast and furious teemaa naisineen ja rap-musiikeineen, mutta vain hieman. Elokuvassa yhdistyy Mad max-tyylinen autoilutoiminta, mikä onkin tässä loistavaa. Myös gorea nähdään jonkin verran ja kuolemat ovat graafisia. Juoni on aika ennalta-arvattava, mutta komeat stuntit hoitavat mielenkiinnon ylläpitämisen. Tämä on selkeästi kallein sarjan osista, mutta irrallisin loppu kaanonista. oikeastaan tämä pitäisi katsoa vasta viimeisenä osana, koska muut osat sijoittuvat tätä ennen tapahtuviin tapahtumiin ja päättyvät tämän alkuun.
Ihan toimiva toimintapläjäys, joka sopii parhaiten darrasunnuntaihin pizzan ja kylmän limsan kanssa. Shown varastavat itse Statham ja varsinkin Ian McShane. Ei draaman janoisille autovihaajille.

Seuraavaksi vuorossa on requel-osa Death Race 2.


Death Race 2 (2010)

Death Racen jatko-osa onkin esi-osa, joka esittelee kuinka kalmanrallit saivat alkunsa ja kuinka Frankensteinista tuli Frankenstein alunperin. Elokuvan on ohjannut Roel Reiné (The Marine 2, Scorpion king 3, hard target 2).  Tuottajana toimii edellisen ohjaaja Paul W. S. Anderson.
Elokuvan alussa Sean Bean (Lord of the rings) palkkaa sukulaisensa pankkiryöstökeikalle, joka epäonnistuu surkeasti. Sukulainen on tietysti Luke Goss (blade2, hellboy2), tuo köyhän miehen Jason Statham. Luke Goss joutuu vankilaan, jossa järjestetään death match-kisoja, joita näytetään suorana tv:ssä yleisölle ja jotka päättyvät toisen vangin kuolemaan.  Luke Goss pakotetaan ottamaan matsia kuolonkisoissa, mutta ystävystyy Danny trejoon, joka vetää suurinpiirtein samaa roolia, kuin Ian McShane ekassa osassa, sympaattisena ja lojaalina mekaanikkona. Toisena kamuna nähdään ekasta osasta tuttu nörtti Frederick Koehler, jonka hengen Luke joutuu pelastamaan DeObia Oparein(Pirates of caribbean 4) kynsistä.  Robin(Liu Kang ) Shou uusii roolinsa 14K:na. Tanit Phoenix on tällä kertaa se kaunis kartanlukija. Ving Rhames (Pulp fiction ) toimii pääpiruna ja muistuttaa Daredevil-leffan kingpiniä. Patrick Lyster (Black Sails) on entinen vankilan johtaja, jolta vallan kaappaa uusi pirullinen nainen Lauren Cohan (Batman v superman).
Lopulta Death Matchit vaihtuvat sattumien summana Death Raceksi ja kisat voivat alkaa. Elokuvassa saadaan myös selvyys siihen, että miksi Fankenstain on pahasti palanut, ja kuka oikeastaan maskin alla lymyää. Tässä vaiheessa on selvää, että elokuvasarja pyörii aika pitkälti Frankenstainin ympärillä.
Leffa alkaa pankkiryöstökohtauksella ja alussa lelokuva näyttääkin vielä suht kalliilta Fast and furious tyyliseltä ryöstöleffalta. Mukana on myös kalliita naamoja. Keskivaiheilla vankilaan tultaessa leffa rupeaa muistuttamaan direct-to-dvd kamaa ja naamat vaihtuvat Danny Trejon tyylisiin b-leffojen hahmoihin.  Keskivaihe onkin hieman tylsää katsottavaa, kunnes loppupuolella saadaan kisat kuntoon ja lopputwistit alkavat avautua. Kummasti tekee mieli katsoa seuraava jakso, että mihin tämä johtaa ja mitä näille tutuille hamoille sitten tapahtuu.
Tätä en suosittele muille kuin Death Race frankun taustoista kiinnostuneille ja direct-to-video toimintaan tottuneille, actionia janoaville katsojille, jotka diggailevat Danny Trejon tyylisistä hahmoista.
Musiikeista vastaa industrial rokkari Celldweller, joka onkin minun pitkän linjan fanituksen kohde ja siitä leffa saa minulta lisäpisteen.  Rap-musiikki on poissa.
Seuraavaksi sitten osa kolme Death Race 3: Inferno...


Kai Kumpulainen 1.10.2019



Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Spine of Night (2021)

Prospect (2018)

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)

Onnellinen Mies (1979)

Kesäspeciaali: Keskisen kyläkaupan elokuvaosasto, Tuuri

4000 lukijan speciaali: All-time favourite comicbooks, eli lempisarjikseni kautta aikain

Ensifiilikset: Tenet (2020)

The Last Border – Viimeisellä Rajalla (1993)