Scanners (1981)
David Gronenberg on ollut yksi minun suosikkiohjaajista nuoresta kollista lähtien, vaikka en ole sitä aktiivisesti fanittanut, tai kerännyt sen elokuvia hyllyyn. The Fly ja Naked lunch ovat vielä tänäkin päivänä vaikuttavia teoksia ja Cronenberg on bodyhorrorin kruunaamaton kuningas. Yksi leffa on jäänyt aina vähemmälle huomiolle ja olen nähnyt sen vain kerran ylä-asteella. Se on Cronenbergin ensimmäinen kunnon hittielokuva ja se kuuluisa "päänräjäytys-leffa", josta kaikki sen parhaiten muistavat.
Kyseessä on vuoden 1981 scifi-toiminta-kauhu-jännäri SCANNERS. Suomeksi hassusti nimetty "Tappava ajatus", joka tulee varmaan alkuperäisen julisteen sloganista "Their Thoughts can kill". Ajattelin sen näin Halloweenin kunniaksi katsoa pois, kun sen hetki sitten hankin hyllyyni.
SCANNERS (1981)
Kyseessä on vuoden 1981 scifi-toiminta-kauhu-jännäri SCANNERS. Suomeksi hassusti nimetty "Tappava ajatus", joka tulee varmaan alkuperäisen julisteen sloganista "Their Thoughts can kill". Ajattelin sen näin Halloweenin kunniaksi katsoa pois, kun sen hetki sitten hankin hyllyyni.
SCANNERS (1981)
Elokuvassa eletään maailmassa, jossa ihmisten keskuudessa elää mahtavat telepaattiset voimat omaavia mutantteja, "Scannereita". Heitä on 237 ja suurin osa kuuluu mutantti-ryhmään, jota johtaa Darryl Revok, Michael Ironsiden loistavasti tulkitsema ilkeä johtaja. Cameron Vale (Stephen Lack) on voimistaan tietämätön kadunmies, joka kärsii valtavista päänsärystä ja kuulee ihmisten ajatukset voimakkaana pälpätyksenä. Patrick McGoohan on Paul Ruth, tiedemies/professori, joka ottaa Cameronin suojiinsa ja kouluttaa hänet käyttämään voimiaan Revokia vastaan. Se tapahtuu häkäilemättömän Consec-yhtiön suojissa, joka suunnittelee käyttävänsä Scannereita armeijan biologisina aseina. Kapinallinen Revok aikoo pyyhkäistä Consecin maailman kartalta ja samalla muutkin vastustajat. Cameron käy viimeiseen taisteluun Revokia vastaan, jossa on kyseessä maailman kohtalo.
Elokuvan alkupuolella nähdään se kuuluisa päänräjäytys-kohtaus, mikä on vieläkin todella vaikuttavan näköinen. Muutenkin erikoistehosteet ovat huippuluokkaa ja kun miettii, että ne on tehty jo 1981, niin on ne huikean näköisiä. Ei cgi:llä saa mitään noin kuvottavaa aikaiseksi. Legendaarinen Make-up artisti Dick Smith (The Exorcist, Amadeus) on maskeerausten takana ja tekee hienoa työtä.
Elokuva etenee hitaasti, mutta tasaisen varmasti ja jännitys tiivistyy loppua kohden kliimaksiin, joka jää mieleen pyörimään pitkäksi aikaa. Se on myös fiksumpi leffa, kuin miltä se vaikuttaa ja on varmasti ollut suurena vaikuttimena populaarikulttuurissa myöhemmin.
Puvustus ja tyyli muistuttaa vahvasti 70-lukua, vaikka ollaankin jo siirrytty 80-luvun puolelle. Tietokoneet on elokuvassa vielä niitä isoja vilkkuvia pönttöjä seinillä, joissa kelat pyörii ja tässä tehdäänkin ensimmäinen tietokone "hakkerointi" puhelin linjoja pitkin koko elokuvahistoriassa.
Elokuvan suurin voima ja viehätys on Michael Ironsiden loistavassa roolisuorituksessa, joka tuo mieleen Jack Nicholsonin Hohdossa. Jos leffasta haluaa kaivaa jotain kritiikkiä, niin muut näyttelijät ovat vähän puisevia pölkkyjä ja Hyvis-Scanneri Stephen Lackin roolisuoritus on vähän tönkköä. Cronenberg valitsi näyttelijän ilmeisesti erikoisten silmien takia, jotka tuovat rooliin tiettyä lisää.
Scanners sai 90-luvulla 10-vuotta myöhemmin useita jatko-osia, kuten Scanners 2: The New Order (1991), Scanners 3: The Takeover (1992) ja spin off elokuvat Scanner cop (1994) ja Scanner cop 2 aka. Scanners: The Showdown (1995). Cronenbergilla tuskin oli tekemistä näiden kanssa. Remakea suunniteltiin 2007, mutta onneksi sitä ei tullut. Tätä leffaa ei mitenkään voi tehdä uusiksi ja onnistua siinä, koska kaikki viehätys perustuu sen tehosteisiin, Cronenbergn ohjaustyöhön ja Michael Ironsideen. 2017 aloitettiin suunnittelut tv-sarjaan.
Howard Shore on piinaavan soundtrackin takana ja se on yksi syy elokuvan hyvään tunnelmaan.
Elokuvan tapahtumat perustuvat osittain tositapahtumiin, kun 50-luvulla naiset ottivat raskauden aikana Talidomidi-unilääkettä, joka aiheutti mutaatioita vauvoille. Elokuvassa nähtävä ephemerol-ruiske on siis tämän inspiroima.
Scannereita on luultavasti tributeerattu Strange Things sarjassa, jossa Eleven muistutta voimiltaan Scanneria.
William S. Burroughsin 1959 novelli 'Naked Lunch' sisältää Senders-hahmoja, jotka muistuttavat scannerseja huomattavan paljon. Cronenberg ohjasi Naked Lunchin Scannersin jälkeen. Sattumaako?
Suosittelen kaikille Cronenbergin muista leffoista pitäville ja muutenkin kauhun ja scifin kulttiklassikoista pitäville leffafriikeille.
- Kai Kumpulainen 31.10.2019
- Kai Kumpulainen 31.10.2019
Julistetaidetta:
Kommentit
Lähetä kommentti