Tilaajat

Brightburn (2019)


Loistavan The Boys-sarjan jälkeen innostuin katsomaan, että mitenkä Brightburn (2019) käsittelee aihetta "jos Superman olisikin paha".  Innostuin kun huomasin, että James Gunn on mukana hommassa, tosin vain tuottajana. Ohjaajan pestin hoitaa Kornin musiikkivideon ohjaaja David Yarovesky.

Elokuva alkaa kohtauksella, jossa avaruusalus tippuu kansasiin. Alus sisältää lapsen ja maatilan pitäjät Tori ja Kyle päättävät pitää lapsen. Se on heille ihmeellinen taivaanlahja, koska he eivät itse lapsia saa. Ja muukin juoni menee samanlailla, kuin kaikissa Superman tarinoissa, kunnes Lapsi 12-vuotiaana saa viestejä vajaan piilotetusta avaruusaluksesta ja muuttuu psykokilleriksi....

Brightburnin olisin toivonut olevan synkkä draama, kauhuelementeillä, jossa pohdiskeltaisiin, sitä miten Superman oikeasti käsittelisi näitä asioita lapsena. Nyt se on vaan perinteinen jumpscare-kauhu, jonka yliluonnollisen uhan voisi vaihtaa vaikka mihinkä kummitukseen ja se ei hirveästi muuttuisi. Tarkoitan, että tämmöisiä vastaavia on nähty vaikka kuinka paljon ja tämä leffa ei tuo juuri mitään uutta genreen, paitsi näennäisen Supermanin. Monta herkullista ideaa heitetään hukkaan aiheesta.

Leffassa oli kaksi aika nastyä kohtaa, jotka olivat kuvottavuudessaan hyviä. Tosin niistä paistoi cgi ja ajattelinkin miltä ne olisivat näyttäneet "käytännöntehosteilla". Siinä oli myös muutamia kunnianosoituksia klassisille Superman jutuille, kuten yksi auto-kohtaus ja yksi lentokone-kohtaus. Ne oli vaan käännetty päälaelleen. Pari kohtausta olivat aivan samoja, kuin The Boys-sarjassa. En tiedä kumpi kopioi kumpaa, mutta The Boys tekee ne paremmin, kuten koko aiheen. 

Spoilers!!
Lopussa nähdään Youtube hahmona Michael Rooker, joka on tuttu Gunnin Guardians of the galaxy elokuvista. Hän selostaa muutamasta muustakin superhahmosta, kuten vesihirviöstä ja noidasta joka hirttää köydellä porukkaa. Nämä ovat selkeästi DC:n hahmoja Aquaman ja Wonderwoman, mutta pahisversioina. Myös Gunnin elokuvasta "Super" tuttu sankari The Crimson Bolt vilahtaa kuvassa. Joko nämä aikovat laajentaa Burnbrightin maailmaa, tai ne ovat vaan tribuutteja alkuperäisille hahmoille.
Spoilers end!!

Elokuva maksoi vain vaivaisen 6 miljoonaa, joka on pieni raha siihen nähden, että kyseessä on aika näyttävä leffa. Kaikki kolikot on siis venytetty äärimmilleen. Aihe on todella hyvä ja minua kiinnostava, mutta tällä kertaa siitä ei saatu paljoa irti ja edellä mainittu The Boys hoitaa sen paremmin ja kiinnostavammin.



Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

Forbidden World (aka. Mutant, 1982).

Battle Beyond The Stars (1980)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Parhaimmat X-men elokuvat: Logan (2017) ja X-men 2 (2003).

Robocop 2 (1990)

Prospect (2018)