Tilaajat

Mortal Engines (2018)


Steampunk elokuvia ei ole liiaksi, ja vaikka olen genren fani, niin mieleeni ei tule muita elokuvia, kuin Will Smithin Wild Wild West ja muutama anime-leffa. Siksi olin innoissani, kun kuulin, että Peter Jackson (Lord Of the rings) työstää Post-apokalyptista seikkailuelokuvaa, jossa on Steampunk-kuvastoa. Christian Rivers on Jacksonin oikea käsi ja tämän elokuvan ohjaaja, joka perustuu Philip Reeven kirjasarjaan "kävelevät koneet". Peter "Braindead" Jackson on ollut käsikirjoittajan ja tuottajan roolissa. Tämä on Riversin debyyttileffa ja nimeltään Mortal Engines (2018).

Mortal Engines (2018)

Tulevaisuudessa kaupungit ovat lähteneet höyryvoimalla liikkeelle ja isommat kaupungit jahtaavat ja "syövät" pikkukaupunkeja varaosiksi ja ottavat kansalaiset ihmisorjiksi. Lontoo on yksi isoimmista liikkeellä olevista kaupungeista ja sitä johtaa Hugo Weaving (Matrix). Eräänä päivänä Hugon kimppuun käy mystinen tyttö, jota esittää Hera Hilmar. Murhayritys epäonnistuu ja Hilmar tiputetaan kyydistä, samoin nörtti, jota näyttelee Robert Sheehan. Hilmaria jahtaa myös mystinen ihmiskyborgi Shrike.



Elokuva on heti alusta huikean näköinen kaikkine yksityiskohtineen. Cgi on vahvasti käytössä. Steampunk-kuvasto on hieman modernisoidumpaa, kuin mihin olen tottunut mutta mukavaa katseltavaa silti. Tässä on selkeästi Peter "King Kong" Jacksonin maneerit ja laatu käsillä ja leffa nouseekin visuaalisesti esim. Hobittien yläpuolelle, mutta ei ihan Lord of the ringsin käsityönä tehtyjen efektien tasolle. Ruosteinen ja rähjäinen maailma voittaa nykyaikana nähdyt kliiniset tehostemaailmat.



Alkupuolisko elokuvasta on mukaansatempaavaa ja komean näköistä. Paras hahmo on konemies Shrike, jota esittää CGI:n alla loistava Stephen Lang (Avatar). Shrike tarjoaakin mielenkiintoisimmat tarinan kulut. Päähahmot jäävät vähän pintapuolisiksi ja kliseisiksi hahmoiksi. Loppua kohden rymistely ja räjähtely muuttuu omaan mieleen hieman puuduttavaksi ja olisinkin halunnut nähdä alussa nähtyä kaupunkijahtia lisää. Leffassa on myös yksi jumala-vitsi, jolle nauroin ääneen. Hugo Weaving on aina loistava, mutta harmillisen vähän hän pääsee tässä loistamaan.



Elokuvan yleisö on selkeästi nuoret ja nuoret aikuiset.  Päähenkilötkin ovat nuorisonedustajia, vaikka ovatkin iältään jo yli 30-kymppisiä oikeassa maailmassa. "Aikuinen" on taas kuvattu auktoriteettinä ja pahana, jota vastaan pitää kapinoida ja vastustaa. Esim. kaikki "isä" hahmot ovat elokuvassa pahisten roolissa.



Nykymuodin mukaisesti sankarihahmo on nainen ja se höntti, mukana roikkuva pelastettava on taas mieshenkilö. Tämä tuokin mieleen uusimmat Star Warsit ja varsinkin Alita: Battle Angelin, joka on samaan aikaan julkaistu, myöskin flopannut ison budjetin scifi-seikkailu. Mortal engines siis floppasi oikein kunnolla lippuluukuilla, tienaten vain 84 miljoonaa, budjetin ollessa 150 miljoonaa. Jatkoa siis tuskin nähdään. Harmi.



Kuten Alitassa, niin tässäkin musiikista vastaa aina pätevä Junkie XL (BvS, Mad Max:fury road)

Itse nautin varsinkin leffan alkupuolesta ja Shrike hahmosta. Muut hahmot jäävät valitettavan etäisiksi ja loppu on perusrymistelyä, mutta suosittelen Postapokalyptisistä seikkailuelokuvista pitäville, jotka eivät ole kyynistyneet liikaa.



- Kai Kumpulainen 8.1.2020


Julistetaidetta:
















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

The Spine of Night (2021)

Silent Hill: Revelation (2012)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Last Witch Hunter (2015)

Pika-arvio: Guns Akimbo (2019)

The Girl in the Spider's Web (2018)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Texas Chainsaw Massacre (2022)

Desperado (1995)