Tilaajat

Highlander II: The Quickening (Theatrical Cut, 1991)



Highlander kakkosta pidetään yhtenä maailman huonoimmista jatko-osista. Legendaarisen ensimmäisen osan jälkeen se oli monelle paha pettymys. Tarina ei ole synkassa ensimmäisen osan tarinan kanssa ja leffa sotkee lorea pahemman kerran. Jopa näyttelijät vihasivat käsikirjoitusta.

Itse kuulun niihin harvoihin, jotka pitävät tästä tekeleestä. Ohjaaja teki elokuvasta myöhemmin renegade cutin, joka on pidempi ja sen oli tarkoitus korjata leffan virheitä. Omasta mielestäni tämä versio tekee vain hallaa alkuperäiselle teatteriversiolle, joka on oikein maukasta kalkkunaa. Teatteriversiossa heitetään romukoppaan kaikki hienous mitä ensimmäinen highlander loi ja tilalle syötetään kunnon juustoa. Esimerkiksi kuolemattomat ovat kotoisin hiekkaplaneetalta nimeltä Zeist, jossa Connor MacLeod johtaa kapinallisryhmää. Conneryn näyttelemä hahmo Ramírez on taas elossa ja sekoilee leffan lävitse virne naamalla jne...

Jos tätä elokuvaa ei ota turhan vakavasti on se mielestäni oikein viihdyttävä 90-luvun alun roskaleffa. Katselin teatteriversion jälleen kerran ja listasin ylös, miksi pidän siitä enemmän kuin saisi.

Highlander II: The Quickening (Theatrical Cut, 1991)

Maan ilmakehä on ohentunut vaarallisen ohueksi, joten Connor MacLeod kehittää maanpäälle suojakuvun, jonka alla on turvallista elää. Kun tulevaisuudessa ilmakehä on palautunut turvalliseksi, pitää ilkeä yhtiö kupua päällä tienatakseen omaisuuksia. Terroristi ryhmä yrittää laittaa kapuloita rattaisiin onnistumatta. Tarvittaisiin Connor MacLeodin apua, mutta ukko on jo ikäloppu pappa.



Onneksi Kenraali Katana lähettää Zeist planeetalta salamurhaajia tappamaan Connor MacLeodin. Koska salamurhaajat ovat myös kuolemattomia, palautuu Connor takaisin nuoreksi surmatessaan nuo nilkit ja saadessaan heidän voimansa. Taistelussa yhtiötä vastaan tarvitaan tarvitaan Ramirezin apua, jonka voi kutsua paikalle tarvittaessa. Hommaa hankaloittaa Kenraali Katana, joka lähtee itse Zeist planeetalta hoitelemaan Connor MacLeodia maanpäälle...

Ensirakkautta elokuvaa kohtaan oli siihen luotu maailma. Musavideomaisesti kuvattu tulevaisuuden kaupunki on kuin sekoitus Tim Burtonin Gotham Cityä ja Blade Runneria. Synkkä ja likainen betonikaupunki on täynnä höyryä ja neon valoja, sekä 30-luvun artdecoa. Meikä on hyvin perso juuri tällaisille vanhaa ja uutta yhdisteleville cyberpunk-maailmoille.



Suurinta hupia meikäläiselle onkin ihastella kaupunkia ja leffan visuaalista ilmettä. Lavasteiden lisäksi mattemaalaukset olivat komeita.

Renegade cutista on poistettu Zeist-planeetta kokonaan. Tässä versiossa planeetta tuo mieleen Dyynin (1984) ja Kuolemattomat muistuttavat hieman Fremenejä.

Täytyy myös antaa pisteitä vanhanliiton veripanoksista. Yhdessä kohtauksessa Lambert ja Connery ammutaan sotilaitten toimesta seulaksi ja veripanokset paukahtelevat kuin robocopissa konsanaan.

Olen aina pitänyt Christopher Lambertista, vaikka hän ei mikään huippunäyttelijä olekkaan. Tässä hän on melko pökkelö myös, mutta rakastettava kähinä ja kähisevä nauru ovat jälleen mukana, joten mitä muuta sitä tarvitsee.

Tässä osassa Ramírez (Connery) on tilattavissa paikalle, kunhan vain kutsuu hänen nimeään. Vaikka jamppa kuoli jo ensimmäisessä osassa, niin ei se menoa haittaa ja Connery on jälleen täällä. Ilmeisesti "Quickeningissä" on myös sellaista taikaa, jolla voi luoda siteen toiseen, jolloin kuolemakaan ei voi näitä henkilöitä erottaa.

Mies on leffan koominen kevennys ja huumoria revitään siitä, kun 500 vuoden takainen hahmo on kuin kala kuivalla maalla tulevaisuuden kaupungissa. Silti Ramírezilla pysyy itsetunto tapissa, eikä hän pienestä hätkähdä. Tuntuu, että Connery ei ota leffaa ollenkaan vakavissaan ja sekoilee sen läpi virne huulilla. Muutenkin hahmo on kuin eri elokuvasta repäisty, tähän muuten niin synkkään maailmaan. Omasta mielestäni Ramírez oli yksi parhaista asioista elokuvassa.

Yksi suosikkikohtia on, kun Ramírez lentokoneessa katsoo turvallisuusohjevideota. Pätkä on kuin suoraan jostain robocopin mainososiosta. Videon lopussa lentokone tippuu maahan ja räjähtää. Repeilin tälle huolella.

Michael Ironside on hassusti nimetty Kenraali Katana. Katana on kunnon sarjakuvapahis, joka revittelee juuri oikealla tavalla. Toki hahmo matkii aika paljonkin ykkösosan Kurgania, mutta on silti hyvin nautittava ja överi pahis. Siinä missä Kurgan oli Punk, on tämä hahmo täyttä heavy metalia teleskooppimiekkoineen. Taustalla soikin Heavy metal, kun mies ajelee ylinopeutta metrolla. Pöljää mutta hauskaa. Ironside on haastattelussa sanonut, että jos kerran tehdään typerää elokuvaa, niin aion olla sen elokuvan muistettavin asia.

Myös Katanan kätyrit Corda ja Reno vasta viihdyttäviä tapauksia ovatkin. Hahmot ovat kuin sekoitus industrialmusavideon hahmoja ja lauantaiaamun piirrettyjen idioottimaisia pahiksia. Kaiken kruunaa ilkeä naurun käkätys ja ihmeelliset kampaukset. Toiselle kasvaa jopa keinotekoiset siivet selkään, jolla lennellä ympäri "gotham cityä".

Virginia Madsen on Louise Marcus. Louise johtaa terroristiryhmää. Kun MacLeod muuttuu papparaisesta takaisin nuoreksi, suutelee hän naista saman tien, vaikka hahmojen välille ei olla vielä kirjoitettu minkäänlaista romanssia. Tämä nauratti meikäläistä muunmuassa.



Tuho-osastosta tuttu koomikko John C. McGinley lisää elokuvan koomista virettä vielä piirun verran.

Musat leffaan on luonut Policen rumpali Stewart Copeland. Copeland yksinään ei ihan päihitä Queenin hienoutta, mutta tekee hyvää juustoa leffan taustalle.

Highlander kakkonen on järjettömän epälooginen, sekava ja pöljä. Siis kunnon kalkkuna. Se on kuin lauantaiaamun piirretty, joka sijoittuu synkkään cyberpunk kaupunkiin. Siinä on myös jotain samaa, kuin 80-luvun Masters of The Universe-elokuvassa, joka on myös maukasta juustoa. Nostalginen maailma siis imee mukaansa. Ymmärrän, että jos Highlander on ykkönen on pyhä, niin tämä leffa kusee sen perinnön päälle pahasti. Mutta jos leffan pystyy katsomaan ysärikalkkunana, niin kannattaa valita se maukkaampi kalkkuna, eli teatteriversio, joka ei edes yritä olla kunnon elokuva. Pituuttakin on sopiva 1h26min, joten se on nopeasti ohitse. Valitettavasti tätä versiota ei taida löytyä kuin dvd:nä. Kaikki Blu-rayt ovat renegade cuttia.

Itse pidän tästä luvattoman paljon.

- Kai Kumpulainen 30.7.2023


Julistegalleria:





Lobbycard:




Making of kuvia:



















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Heikki Silvennoisen muistoa kunnioittaen (1954-2024)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Rankataan Jack Ryan-elokuvat

Jurassic Park maratoni, arvostelussa 1, 2 ja 5

Ensifiilikset: Joker: Folie à Deux (2024)

Jouluelokuva : Batman Returns (1992)

Onnellinen Mies (1979)

Game of Thrones (2011-2019)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)