Tilaajat

Ninjat


Ninjat on aina kovia!

Ninjat, nuo feodaalisessa Japanissa toiminut tuhatvuotta vanha salamurhaajaklaani.
Silloin kun minä olin kasvavassa iässä, niin Ninjat oli siistein juttu maanpäällä. Oli Teini-ikäisiä Ninja kilpikonnia, äärettömän kova American ninja, batman sai ninjakoulutuksen sarjakuvissa, daredevil ja wolverine taistelivat ninjoja vastaan sarjakuvien sivuilla, oli diamond ninja forcea, neukku-ninjaa ja tietenkin G.I. joen Snake-eyes ja storm shadow, muine ninjoineen. Pelit oli mortal kombattia ninjoineen ja ninja gaiden oli huikea. Harrastukset oli taistelulajipainotteisia ja ninja leffoista otettiin mallia ulko-urheiluun, kässän tunnilla väännettiin heittotähteä ja nunchakua.

Scott Adkins
Scott Adkins (s. 17. kesäkuuta 1976 Sutton Coldfield, Länsi-Midlands, Englanti) on englantilainen näyttelijä. Hän on esiintynyt muun muassa televisiosarjoissa Kymppikerho (Ed Russellin rooli) ja Holby Cityn sairaala (Bradley Hume). Adkins on näytellyt myös hongkongilaisissa elokuvissa. Hänellä on kolmannen asteen musta vyö taekwondossa ja musta vyö potkunyrkkeilyssä. Scott Adkins on tämän hetken lupaavin ja kovin b-leffojen potkija ja jopa Batmanin rooliin ehdotettu. Hän on myös... ninja!
Katsoin taas pitkästä aikaa putkeen yhdet nykypäivän lemppari ninja-elokuvista, oluita siemaillessa ja päätin kirjoittaa niistä teillekkin. Kyseessä on vanhan ajan oldschool b-leffoille kumartavaa toimintaa, mutta huomattavasti tiukemmilla tasitelukohtauksilla, jotka Scott Adkins toteuttaa todella komeasti ja näyttävästi. Näissä ei ole käytetty cgi-ukkoja tai vaijereita vaan ukkoja paiskotaa oikeasti kenttään, niin että heikompia hirvittää. American ninjan hengessä kuljetaan siis. Juonet ovat simppeleitä ja kliseisiä ja ne on leffassa melkolailla vaan tekosyynä kunnon ninjailulle. Oldschool-taisteluleffojen fanit luultavasti osaavat arvostaa tätä ratkaisua. Ainut miinus mistä joku voi pahastua on cgi-veri, mutta tässä se oli tehty aika hyvin, eikä minua häirinnyt.

Ninja (2009, ohjaus Isaac Florentine, Undisputed leffasarja) 1h30 min
Vuonna 2009 tuli kaksi ninja elokuvaa. Toinen oli loistavan sarjakuvamaisen brutaali Ninja assassin ja toinen oli tämä.
Länsimaalainen kuolleen juopon orpopoika on japanilaisen ninjakoulun kasvatti Casey (Adkins). Casey ihastuu Mika Hijiin, eli Namiko Takedaan, mutta mustasukkainen oppilas Tsuyoshi Ihara , eli Masazuka yrittää ottelussa tappaa Caseyn. Masazuka häädetään ninjakoulusta, joka on hänen ainut perheensä ja hän tulee myöhemmin kostamaan julmana tekno-ninjana. Kaikki muut kuolee, mutta Casey ja Namiko pääsevät pakoon. Alkaa hurja ajo-jahti. Mukana gansterikultti ja ikivanha ninja-aarre. Lopussa nykyajan tekno-ninja ja vanhanajan ninja ottavat matsia keskellä kaupunkia ja sivullisia gangsteriuhreja satelee matkalla.
Leffassa on todella hienoja taitselukohtauksia ja ninja-salamurhaus hetkiä. Adkins näyttelee puunaamaisesti joko hämmentynyttä, tai vihaista kulmat kurtussa. Hemmo on vielä siloposkinen nuori, mutta potkut ja voltit lähtee komeasti. Äijä on järkyttävän tikissä kunnossa ja jokainen lihas huutaa erikseen hijaata! Myös erilaisten ninja-aseiden käyttöä nähdään paljon. Tämä on näistä kahdesta se ninjaisempi elokuva ja ehkä siksi enempi minun mieleen.
Ninja: Shadow of the tear aka. Ninja 2 (2013, ohjaus Isaac Florentine, Undisputed leffasarja) 1h30min
Ninja kakkosessa Adkins, eli Casey elelee pelastettunsa Namikon kanssa ninjakoulussa mukavaa eloa japanissa. Vaimo onkin raskaana, kun hänet yhtäkkiä salamurhataan. Alkaa koston kierre, kun Casey lähtee etsimään murhaajaa. Hurjistunut Casey ei säästelee kenenkään henkiä ja vettää suruunsa myös viinaa. Jopa huumeita hän joutuu kokeilemaan vastentahtoisesti, mutta se ei estä häntä pistämästä nurin isoa jengia, erittäin tehokkaasti.
Miehistynyt Adkins on jo karismaattisempi parransängessä ja karskimmassa ulkomuodossa, vaimoaan surren ja kulmia kurtistellen. Elokuva onkin enempi oldschool toiminta elokuva Bangokin viidakoissa ja rähjäisillä kujilla. Ninja toimintaa nähdään vasta lopussa ja puku ei ole niin hi-tek kuin ekassa, vaan enempi nopeasti kyhätty kampe varjoissa pysymiseen. Tässäkin leffassa nähdään huikean kovaa taistelua ja potkua, joka saa Raidinkin näyttämän tylsältä. Lopussa on myös pieni twisti, juonittelun muodossa.
Pahiksena nähdään 1980-luvun ninjaelokuvista tuttu Sho Kosugin poika Kane Kosugi.
Tällaista tällä kertaa. Minulla oli vertailun vuoksi molemmista dvd ja blu-ray levy ja blu-rayssä oli tajuttoman hyvä kuva, tällaiseen b-leffaan 
ps. Muistan kun muut pojat keräsivät niitä pieniä vihreitä sotaukkoja lapsena ja minun piti saada samanlaisia ninja-versioina 

Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

The Last Witch Hunter (2015)

The Spine of Night (2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Leviathan (1989)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Pika-arvio: Guns Akimbo (2019)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

The Girl in the Spider's Web (2018)

Texas Chainsaw Massacre (2022)