Tilaajat

Rutger Hauer - Double feature: Hitcher ja Wanted: Dead or alive




Katselin Rutger Hauerin pois menon kunniaksi hänen, ehkä toiseksi parhaimman, tai top kolmeen menevän elokuvan The Hitcher - Liftari (1986). Ohjaajana toimi Robert Harmon (Dammen Ei Pakopaikkaa).
Elokuvassa nuori kloppi ottaa pitkällä reissulla kyytiin liftarin, joka osoittautuu itse saatanaksi (ainakin melkein), siitä alkaa piinaava roadtrip Chigacosta San Diegoon.
Ai että tässä leffassa oli mahtava tunnelma heti alusta asti. Näin niitä piinaavia jännäreita ja kauhuja tehdään.  Kokoajan on inhottava fiilis, että mitä seuraavaksi tapahtuu. Tunnelma on suorastaan painajaismainen ja välillä hieman unenomainen jopa. Väkivalta ja hirmuteot ovat pitkälti psykologista, koska juuri mitään ei näytetä, mutta päänsisällä tapahtuu rankkoja asioita. Veritekoja säästellään ja väläytellään juuri oikealla tavalla.
Rutger Hauer tekee mielettömän kovan roolisuorituksen John Ryderina, todella ahdistavana psykopaattina, joka on kuin luonnonvoima tai jopa yliluonnollinen hahmo, kumminkaan olematta sitä. Tämä oli ihan top10 psykopaattikamaa. Myös vastavoima C. Thomas Howell on oikein hyvä kasikymppisenä kaverina, joka yrittää selviytyä Hauerin kynsistä ja samalla puhdistaa maineensa, koska kaikki surmat viittaavat häneen ja koko poliisikaarti on hänen perässään. Kaikki GTA:ta pelanneet tietävät miten käy kun ampuu pari poliisia ja yrittää karistaa kaikki tulevat poliisit pakenemalla tai surmaamalla niitä. Niitähän tulee vain lisää. Ihmettelenkin mihin Howellin uraa kutistui, kun en ole miestä nähnyt muissa merkittävissä rooleissa.
Mieleeni tuli hieman pari vuotta aiemmin ilmestynyt Terminator, jossa Kyle Reese pakenee Tuhoajaa ja poliiseja. Tunnelma on yhtä piinaava.
Tämä elokuva on suorastaan kasarihelmi, joka näyttää miten niitä kauhuelokuvia tulee tehdä. Se oli ilmestyessään hitti, joka sai jatko-osan 2003 ja Remaken myöhemmin. Kumpaakaan en aio katsoa.

- Kai Kumpulainen 1.9.2019






Olen katsonut Rutger Hauerin poismenon johdosta "Rutku"-leffoja nyt viimeaikoina ja eilen oli sitten vuorossa Wanted: Dead or Alive, vuodelta 1987. Elokuvan on ohjannut Gary Sherman (Poltergeist III) ja se perustuu löyhästi Steve McQueenin länkkäri tv-sarjaan vuodelta 1958.
Leffassa Rutger on Nick Randall, entinen CIA:n huippumies, nykyinen Bounty hunter, joka asuu likaisessa varasto rakennuksessa. Rakennus on täynnä erilaisia aseita ja muuta palkkionmetsästäjälle sopivaa kalustoa. Randallin tyttöystävä asuu ilmeisesti veneessä satamassa. Kun terroristi Malak Al Rahim (Kissin Gene Simmons) räjäyttää Rutgerin tyttöystävän, parhaan kaverin ja veneen samalla kertaa, on aika vetää nahkapuku päälle, haulikko olalle ja kosto toimiin.
Itseasiassa juoni ei ole ihan noin yksinkertainen ja siksi tämä leffa nousee mukavasti erilleen tuhansista muista samankaltaisista leffoista. Leffa huokuu kasariestetiikka, niskatukista, musiikista ja autoista lähtien ja onkin siksi oikein mainio kasari-toimintathrilleri.
Rutger on kovassa vedossa hieman split secondmaisessa nahkapuvussaan ja vaikka hän onkin tarinan antisankari, huokuu hänestä sellasta vaaraa ja arveluttavuutta mikä muilta puuttuu.
Gene Simmons ei varsinaisesti pääse loistamaan roolissaan, mutta on ulkonäöltään oikein vakuuttava terroristi. Muissa osissa nähdään mm. William Russ, Robert  Guillaume ja Jerry "X-filesin Syväkurkku" Hardin.
Oikein toimiva Rutku-leffa, joka nousee top10 Hauerin listoilla. Ehkä jopa top 5?

FUCK BONUS!

- Kai Kumpulainen 1.9.2019




Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Prospect (2018)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Dune (1984)