Virus (1999)
90-luvulla tuli katsottu paljon scifi-kauhua, koska sitä oli silloin paljon tarjolla, varsinkin loppupuolella ilmestyi Event Horizonia, Sphereä, Deep rising etc. Itselleni kyseinen genre upposi kovaa. Siksi onkin outoa, että jätin tämän elokuvan katsomatta, vaikka ajatus oli se jossain vaiheessa hankkia käsiini. Kannen perusteella sain käsityksen, että kyseessä on jokin kesy scifi-jännäri, joka ei olisi niin kovin kiinnostava. Kaksikymmentä vuotta tuli sitten siirrettyä tämän katsomista ja nyt kun sen näin niin yllätyin positiivisesti.
Kyseessä on efektiartisti John Brunon (Terminator 2, Abyss, Ghostbusters, Batman Returns, X-men, Titanic) ohjaama tieteiskauhu merellä, nimeltä VIRUS (1999).
VIRUS (1999)
Pikkuisen merihinaajan miehistö löytää mereltä hylätyn venäläisen tutkimusaluksen ja päättävät saattaa sen rannalle helpon rahan toivossa, mutta alukseen on pesiytynyt avaruudesta satelliitin kautta tullut sähköinen tietoisuus, joka rakentelee itselleen kehoa ja sotajoukkoja ihmisten ja koneiden palasista, luoden mitä kammottavimpia sekasikiöitä. Tarkoituksena on vallata maapallo ja poistaa virus, nimeltä ihminen. Joukko koittaa selviytyä tulematta itse osaksi konetta.
Juoni on kliseisen simppeli ja suoraan kuin sarjakuvasta... Ja tutkittuani taustoja, niin sarjakuvasta juoni onkin. Nimittäin Dark Horse Comicsin julkaisemasta opuksesta vuodelta 1992 nimeltä Virus.
Hinaajan miehistössä näyttelee mm. aina loistava naissankari Jamie Lee Curtis (Halloweenit, True Lies). Baldwin veljesten William (tulimyrsky, Flatliners) on se pakollinen komea, mutta persoonaton sankari. Parhaan roolin vetää Kieferin faija Donald Shutherland (Invasion of the Body Snatchers) kierona kapteenina. Tätä kaveria oli hauska seurata. Toinen selkärangaton kaveri on Marshall Bell (Total Recall, Twins, Starship troopers) ja vielä voisi mainita Cliff Curtis (Once Were Warriors , Collateral Damage), joka on tällä kertaa kuubalaisen sijasta maorina.
Positiivinen yllättymiseni johtui siis elokuvassa nähtävästä Bodyhorrorista ja goresta, joka on tietysti toteutettu praktikaaliefekteillä vanhaan tyyliin, tuoden mieleen Cronenbergin ja muut alan mestarit. Myös cyberpunk/animevaikutteet tulevat mieleen. Tällaista ei vaan cgi:llä saa uskottavasti aikaiseksi, sen verran vastenmielisiä ja siistejä jotkut luomukset ovat. Myös erikoismaininta pitää antaa hirviön omalle bodyshop pajalle.
Leffan alussa ajattelin, että kyseessä on seikkailumielinen toimintajännäri pienillä jumpscareilla, mutta aika pian sain huomata, että tämä onkin sitä ihteään ja tällaista en olekkaan nähnyt kunnolla tehtynä sitten 90-luvun. Voi olla, että nostalgialla on jotain tekemistä innostukseni kanssa, mutta seurasin innolla tätä, selkeästi kulttileffan piirteitä omistavaa elokuvataidetta. Tällaista tunnelmaa ei enää nykyleffoissa tavoiteta.
Jos jotain ikävää pitää keksiä kaiken hehkutuksen ohella, niin onhan tässä typerä juoni, paljon kliseitä ja muistuttaa hieman aikaisemmin tulleita leffoja kuten The Thing, Leviathan, Terminator ja Alienkin. Jopa Robocop 2 tulee hieman mieleen. Sen lisäksi tällaisia vastaavia ilmestyi yhdessä vaiheessa sen verran paljon, että oli vaikea nousta muiden ylle. Mutta koska kaikki on nykyään hajutonta cgi:tä, niin diggalilin leffan menosta kybällä puuttumatta pikkujuttuihin. Onhan kyseessä kalliilla tehty B-elokuva.
Pitää vielä mainita että, lavasteena toimiva alus on hieno kuvauspaikka ja muutenkin lavastukset ja erikoisefektit on priimaa. Merellä nähdyt kohtaukset ovat myös hienon näköisiä.
Elokuva floppasi ilmestyessää, mutta sai kylkiäisenä lelusarjan ja videopelin pleikkarille nimeltä Virus: it is aware. Nykyään se niittää mainetta kulttielokuvana ja sanoisin, että kyllä se ainakin Deep Risingin voittaa, mutta Leviathan pysyy vielä omana suosikkinani.
- KK 29.7.2019
Kommentit
Lähetä kommentti