Tilaajat

Karate Kid double feature 1 & 2

Karate Kid (1984)

Poikani alkoi harrastamaan Karatea tammikuussa 2019 ja ajattelin motivoida häntä samalla tavalla, jolla itsekkin hurahdin junnuna itsepuolustuslajeihin, eli katsomalla legendaarisen kasariklassikon John Guilbert Avildsenin (the rocky) ohjaaman The Karate Kid, vuodelta 1984.

Juoni on varmasti kaikille tuttu light-rocky ja kaikki ovat tämän nähneet, mutta kerrataan. Ralph Maggio on Daniel Larusso, jäbä joka muuttaa californiaan ja rupeaa heti saamaan pataan paikalliselta pahis jengiltä, jotka tunnetaan paremmin karate-porukka Cobra Kaina. Cobra Kaita johtaa ärsyttävä William Zabka, mutta kaiken takana häärii julma ja armoton sensei Martin Kove! No mercy! No ei siinä auta kun kysyä aupua Pat Moritalta, eli talonmies Miyagilta, joka pelätyn karaten taitaa. Homma eskaloituu karatekisoihin ja kurkipotku onkin jo historiaa. Wax on, wax off...

Leffan olen penskana katsonut useita kertoja, mutta yllättäen se toimi myös tänäkin päivänä itselle ja myös ihmetyksekseni meidän muksuille, jotka katsoivat sitä jännityksellä alusta loppuun. Loppu ilta menikin ninjailuksi. Leffassa oli mukavan lempeä ja sympaattinen tunnelma, joka minusta puuttuu nykyisistä elokuvista kokonaan. Miyagin ja Larusson yhteisiä hetkiä oli mukava katsoa. Leffa kulkee jouhevasti eteenpäin ja aika menee siivillä. Lopussa jopa hieman herkistyin loppuratkaisusta vaikka tiesin kyllä kuinka tulee käymään. Kyllä tässä on vaan jotain naivia ja viatonta kasarin taikaa, eikä se suotta ole jäänyt historiaan mainiona nuorisoelokuvana. Remakea en ole nähnyt, eikä ole kiire katsomaan, mutta heti tuli fiilis, että pitäisi katsoa kakkonen heti perään. Sehän jatkuu suoraan tästä. Suosittelen tätäkin, jos joku ei ole nähnyt.

T. Cobra Kai Kumpulainen - 19.1.2019

Karate Kid (1986)
Tässä kun ollut hyvä Karate Kid-putki päällä, niin täytyi tarkistaa vielä uudelleen myös kakkos-osa vuodelta 1986.

John G. Avildsen jatkaa ykkösen jälkeen ohjaamalla elokuvan The Karate Kid Part II, joka jatkuukin suoraan ykkösen kisan tapahtumista. Alku kohtaus on hyvä lisä ykkösen tapahtumiin, ja pitikin alunperin olla jo ykkäsen lopussa, mutta jätettiin pois jostain syystä. Tässä kohtauksessa näytetään Kobra Kai valmentaja John Kreesen sairas persoona äärimmillään.

Tarina jatkuu kun Miyagi (Pat Morita) saa kutsun Okinawaan katsomaan kuoleman sairasta isäänsä. Okinawaan on jäänyt myös rakas ja kuolemaan johtava turnaus 45 vuotta sitten ja "what comes around goes around". Larusso (Ralph Macchio) lähtee sijaiskärsijäksi matkalle ja ongelmiahan siitä syntyy.
Elokuvassa ei alun jälkeen nähdä n. tuntiin yhtään Karatea vaan syvennytään hahmoihin, niiden taustoihin ja okinawalaiseen kulttuuriin. Hahmot tulevatkin todella hyvin tutuiksi ja niistä alkaa välittäämään yhä enemmän loistavan ykkösosana jälkeen. Miyagi joutuu kärsimään vaikka mitä yrittäessään suojella kaikkia ja "tehdä oikein", vaikka kunnia menisikin. Ei tätä oikein toimintaleffaksi voi edes sanoa. Enempi kevyt draama, jossa on kevyttä komediaa ja vähemmän matsailua kuin ekassa. Opitaanhan tässä mystinen "rumputekniikka", jota tarvitaan, kun kurkitekniikka osoittautuu ihan huuhaaksi.

Todella mukava elokuva, joka kannattaa katsoa, jos eka osa oli mieleen. Hahmot syvenevät entistä enemmän. Tämä oli vielä niitä hyviä Karate kidejä, mitä ei muistaakseni voi sanoa enää kolmosesta ja nelosesta. Kolmonen menee enempi kalkkunaleffana.

T. Cobra Kai Kumpulainen - 26.2.2019



Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Comic Con Finland 10.-12.5.2024

Silent Hill: Revelation (2012)

The Spine of Night (2021)

Kauhukuu 2023 osa. 3

Supernova (2000)

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Leviathan (1989)