Tilaajat

Licence to Kill - Lupa tappaa (1989)


Pikkupoikana kun katselin isäni kanssa paljon Roger Mooren kokoperheen James Bondeja, yksi Bondi sai minun täyden huomion. Siinä ei ollut Roger Moorea, hassuja agenttilaitteita, eikä höpsöä huumoria, vaan tylyä aikuisille suunnattua meininkiä. Kyseisestä leffasta piti saada sarjakuvasovituskin, oli siinä sen verran tiukkaa toimintaa. Päätin pitkästä aikaa katsoa nykysilmillä tämän yhden kautta aikojen suosikki Bondeistani. Kyseessä Licence to Kill, eli suomalaisittain Lupa tappaa (1989)

Licence to Kill (Lupa tappaa,1989)

Elokuvan alussa Felix Leiter (David Hedison) on menossa naimisiin ja hän ja hänen bestman James Bond (Timothy Dalton)  joutuvat lähtemään kesken häätouhujen nappaamaan piiloistaan ilmestynytta julmaa huumelordia  Franz Sanchezia (Robert Davi). He saavatkin miehen kiinni ja ehtivät häihin,  mutta Sanchez lahjoo Leiterin kollegan Ed Killiferin (Everett McGill) ja mies vapautuu. Sanchez kostaa Leiterille hänen hää-yönään syöttämällä Felixin käden ja jalan haille.



Felix jää nipinnapin henkiin, mutta tuore vaimo löytyy raiskattuna ja tapettuna (toivottavasti tuossa järjestyksessä) Sanchezin oikean käden Darion (Benicio del Toro ) ja hänen miesten toimesta. Bond suunnittelee kostoretkeä, mutta M ja MI6 pistävät hänet viralta, joten Bond karkaa ja lähtee Rogue-agenttina henkilökohtaiselle kostoretkelle...



Roger Mooren hauskoihin ja kepeisiin Bond elokuviin tottuneelle kansalle tämä elokuva oli liian synkkä ja nihilistinen. Daniel Graigia on kehuttu tuomasta valkokankaille vakava ja synkkä Bond, mutta kyllä Timothy Dalton on se alkuperäinen Flemingin kirjojen synkkä ja tyly James Bond.  Ja siksi pidän häntä yhtenä suosikki Bond-näyttelijänä. Dalton on loistava synkkänä kostajana henkilökohtaisella missiolla.



Myös elokuvan maailma on synkkä ja nihilistinen. Bond-elokuvilla on aina ollut tapana peilata omaa aikaansa ja tässäkin tapauksessa elokuva muistutta 80-luvun Miami Vice-sarjaa ja Sacrface-elokuvaa. Yhtymäkohtia löytyy myös saman vuoden Tim Burtonin Batman elokuvaan, joka myös toi hahmon pois humoristisesta Camp-maailmasta synkempään ja vakavempaan maailmaan. Tämä elokuva ei tosiaan ole Kuuraketti. Mooreja tuli tosiaan 7 kappaletta perheystävällisiä Bondeja ennen tätä, joten niihin tottuneille muutos oli huima. Jokainen pahis kokee kovan kuoleman, joko menemällä kilon paloiksi tai muuten vaan graafisesti kuolemalla.



Vaikka Bond oli kokenut muutoksen, oli elokuvassa vielä hieman huumoria ja tuttuja Bondimaisuuksia. Esim. baarissa syntyy tappelu, jossa kaikki rupeavat mätkimään toisiaan länkkärityyliin ja joku juoksee miekkakala edellä toisia päin. Myös tuttuja vedenalaisia hetkiä nähdään. Yksi vahvuus kaiken synkistelyn ohella on sympaattiset Bondin ystävät, kuten Q, moneypenny ja sidekick-nainen Pam Bouvier (Carey Lowell), jotka ovat huolissaan Jameksesta tämän ollessa mierontiellä. Toisena Bond-tyttönä nähdään häikäisevä Talisa Soto Lupe Lamorana. Pahiksista pitää mainita nuori Benicio Del Toro, joka on todella häijyn näköinen nilkki tässä elokuvassa.



Yhtäläisyyksiä löytyy myös Christopher Nolanin Batmaniin, joka toi myös hahmon vakaviin kuviin. Nolan onkin kova fani tälle elokuvalle ja on ottanut yhden kohtauksen elokuvan alusta suoraan Dark Knight Rises leffan alkuun, jossa lentokone napataan vaujerilla ja  toisella koneella ja kone roikkuu pystyasennossa ilmassa. Joskus haluaisin nähdä Nolanin ohjaaman James Bondin. yhtäläisyyksia löytyy myös Ian Flemingin kirjaan You Only Live Twice, jossa Felix Leiterin jalan syö hai. Elokuvan tunnarissa kuullaan modernisoitu mukaelma Goldfingerin tunnarista.



Elokuva on edelleen minun top 5 parhaat Bond-elokuvat listalla ja pysyy suosikkina. Elokuvaa myös parantaa hieman se fakta, että hahmo on tuttu kepeämmistä elokuvista ja tuodaan yhtäkkiä vakavaan ja synkkään maailmaan. Tälle toimintatavalle olen aina ollut perso. Pelkkänä yksittäisenä agenttileffana se ei ehkä nousisi muiden toimintaelokuvien seassa arvoonsa, mutta Bond-leffana se toimii todella hyvin. Timothy Dalton on tosiaan yksi top3 Bondeista mielestäni ja tämä on hänen paras Bond-elokuvansa. Suosittelen katsomaan, jos ette ole nähneet.

- Kai Kumpulainen 12.3.2020





















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Dune (1984)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

Nightcrawler (2014)

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)

Vesa-Matti Loiri 1945-2022