Willow - Suuri seikkailu (1988)
Vuonna 1988 Ron Howard (Solo: star wars story) laittoi voimansa yhteen itse George "Star Wars" Lucasin kanssa ja ohjasi Fantasiaseikkailu Willowin. Ron Howard toimi siis ohjaajana George Lucasin kirjoittamalle tarinalle ja tuottajana toimi seikkailujen mestari Joe Johnston (Jumanji, Captain america, Rocketeer). Lapsena tätä tuli katsottua melko vähän. Muistan kyllä elokuvajulisteet jokaiselle bussipysäkillä ja sähkötolpassa. Viimeisen kerran katsoin tämän joskus ysärin lopulla. Blu-raykin tovin odotteli kaapissa, ennen kuin sain sen tulille, mutta nyt kesälomalla oli hyvää aikaa katsella tällainen leppoisa, muta synkähkö seikkailuleffa alta pois.
Willow - Suuri seikkailu (1988)
Willow Ufgood (Warwick Davis, star warsin ewok ja Harry potterit) on lyhytkasvuinen maanviljelijä, joka asustelee Hobittien Konnun näköisessä kylässä muiden puolituisten kanssa (Nelwyns). Yhtenä päivänä pitkin puroa saapuu mooseksen tarinoiden lailla, vauva, jonka Willow ystävineen nappaa. Yhdessä kyläläiset pohtivat, että mitä tälle "ihmisvauvalle"(Daikini), tehdään, joten kylän vanhin johtaja (Billy Barty, He-man leffan Gwildor) päättää, että se palautetaan Daikineille. Siitä sitten syntyy "fellowship of the baby" ja sankarukset lähetvät pitkälle matkalle. Mukana matkalla on mm. Mark Northover(Hardware), Phil Fondacaro (Troll, Hiidenkivi), Malcolm Dixon (SW:Ewokki, Flash gordon, Labyrinth), Tony Cox (Bad Santa, me myself and irene). Matkallaan he törmäävät "konkariin", joka roikkuu häkissä. Tämä veijari on Val Kilmerin esittämä MadMartigan, joka on sekoitus Aragornia ja Pirates of Caribbeanin Jack Sparrowta. Tämä miekkamies puhuu itsensä pinteestä huijaamalla ja pukeutuu vaikka naiseksi ennemmin kuin tarttuu taistoon. Mutta kun Kilmer vihdoin saa miekan käteensä on hän myös taitava miekkamies.
Vauvaa jahtaa pahan Kuningatar Bavmordan (Jean Marsh, Return to OZ) sotajoukot. Kuningatar on vahva pimeyden taikojen noita, ja hänen tyttärensä Sorsha (Joanne Whalley) johtaa joukkoja. Ennustus sanoo, että vauvan kohtalo on syöstä paha noita vallasta...
Tarinan alku mukailee vahvasti Taru Sormusten Herrasta tarinaa ja alkupuolisko onkin mielestäni parasta elokuvassa, loppupuolen hieman lässähtäessä perinteisen miekka ja fantasia-kuvaston kliseisiin. Tietenkin tämä elokuva on niitä ensimmäisiä fantsuleffoja, jotka loivat niitä kliseitä, joita myöhemmin on nähty satoja kertoja. Willow on myös aikansa tuotos ja kaikki kuvasto on tuttua 80-luvulta. Esim. Pahisten päälliköllä on pääkallomaski, kuten He-man aikana pahiksilla piti olla, yms. Hyvä vastaan paha on vahvasti aiheena.
Nuori Val Kilmer (Batman Forever) tekee yhden parhaista rooleistaan veijarimaisena Madmartiganina. Warwick Davis taas on oikein sympaattinen tarinan "Frodona", Willowina.
Ensimmäisistä elokuvan näyttämistä kuvista olin innoissani, koska "hobittila" oli luotu täysin orgaanisesti puvuilla, oikeilla lyhytkasvuisilla ja komeilla lavasteilla, eikä feikistä CGI;stä ollut tietoakaan tuolloin. Muutenkin kaikki elokuvan kuvauspaikat ja maisemat näyttävät huikeilta ollessaan aitoja, eikä tietokonemaisemia. Aito on aina aitoa ja näyttää aina ajattoman hyvältä. Se mikä leffassa ei näyttänyt niin hyvältä oli stop motion-efektit ja maahisten "pienuus" kameratrikit. Toki ne loivat nostalgista tunnelmaa elokuvaan, mutta samalla ne näytivät auttamattoman vanhentuneilta ja nykiviltä, eivätkä sulautuneet taustaan. (Henkilökohtaisesti kyllä diggaan näistä stopmotion örkeistä.) Saumattomat muodonmuutos-efektit taas näyttivät hyviltä. Muodonmuutos-efektit olivatkin ensimmäistä kertaa elokuvahistoriassa käytössä tässä elokuvassa.
Triviaa:
- 240 lyhytkasvuista oli palkattu elokuvaan ja se on suurin määrä elokuviin palkattuja lyhytkasvuisia ikinä.
- George Lucas kirjoitti tarinan vartavasten 17-vuotiaalle Warwickille, tavatessaan hänet Jedin paluun kuvauksissa.
- Lipputulojen ollessa pienemmät kuin odotettiin Lucas kirjoitti jatko-osat tarinaan kirjoiksi. Kirjojen nimet ovat "The Chronicles of the Shadow War: "Shadow Moon" (1995), "Shadow Dawn" (1996), and "Shadow Star" (2000).
- Poistetussa kohtauksessa esiintyy "FishBoy"-hahmo, mutta Howard ei saanut sitä täysin toimimaan, niin kohtaus poistettiin.
- Poistetussa kohtauksessa esiintyy "FishBoy"-hahmo, mutta Howard ei saanut sitä täysin toimimaan, niin kohtaus poistettiin.
- Myöhemmin tulleen Army of Darknessin loppukohtaus muistuttaa Willowin eeppistä lopputaistelua.
- Elokuvasta tehtiin sarjakuva, lelusarja ja muita oheistuotteita, mikä oli tyypillistä varsinkin 80-luvulla.
Elokuva on mainiota fantasiaseikkailua, melkein koko perheelle, paria synkempää kohtaa lukuunottamatta. Se on kaikkien fantasia-elokuvien fanien ainakin kerran nähtävä, nähdäkseen mistä ne myöhempien aikojen miekka ja taika-leffat ovat saaneet vaikutteensa. Tokihan tämäkään ei ole ihan originellia kamaa ja se sisältää paljon fantasiakirjallisuuden kliseitä. Se on malliesimerkki kasarin elokuvataiasta, kuinka tehdä sympaattinen seikkailu-elokuva, jonka hahmoista pitää. Elokuva on huomioitu kahdella Oscar-ehdokkuudella.
- Kai Kumpulainen 29.5.2020
Kommentit
Lähetä kommentti