Tilaajat

Rahapaja (La casa de papel, 2017-)




Rupesin katsomaan Netflixistä Rahapaja nimistä sarjaa. Se oli kivunnut Netflixin kolmanneksi katsotuimmaksi sarjaksi silloin ja rupesihan se kiinnostamaan, koska kyseessä oli espanjalainen televisiosarja, jenkkisarjan sijasta. 

Rahapaja (La casa de papel, 2017-)

Professoriksi kutsuttu mies (Álvaro Morte) on ideoinut ryöstön Madridissa sijaitsevaan Rahapajaan. Hän kutsuu erikoisryhmän tekemään iskun espanjalaiseen rahapajaan, jossa heidän on tarkoitus painaa miljardien edestä rahaa ryöstön aikana. Painamiseen osallistuvat on panttivangit, joiden avulla rahapajaa pidetään hallussa pidemmän aikaa. Jokaisella ryöstäjällä on kaupunkien nimet, Tokio (Úrsula Corberó), Moskova (Paco Tous), Berliini (Pedro Alonso), Nairobi (Alba Flores), Rio (Miguel Herrán), Denver (Jaime Lorente), Helsinki (Darco Peric) ja Oslo (Roberto Garcia Ruiz). Lisäksi ryöstäjät ja pantivangit ovat pukeutuneet Salvador Dali-naamioon, jottei poliisi erottaisi heitä panttivankien joukosta. Ryöstöä johtaa rahapajan ulkopuolelta henkilö nimeltä Professori. Poliisin puolelta isossa roolissa on komisario Raquel Murillo (Itziar Ituño) ja apulaiskomisario Ángel Rubio (Fernando Soto).


Sarja on alusta asti hyvin koukuttava. Se imaisee nopeasti mukaansa. Espanjankielisen puheen unohtaa hyvin pian. Sarja on aivan yhtä laadukas kuin mikä tahansa Hollywood-sarja ja tavallaan myös paljon parempi, kuin monet jenkkien omat sarjat.  On helppo ymmärtää sarjan suosio. Espanjalaisuus on sarjassa piristävää. Sarjan ekat kaudet vietetään tiivistunnelmaisessa rahapajassa, tunteja laskien.


Sarjan päänäyttelijät ovat sympaattisia hahmoja. Kaikilla hahmoilla on heikkoutensa, minkä vuoksi heitä alkaa pikkuhiljaa symppaaman ja ärsyttävinkin mulkero voi lopulta kääntää sympatiat puolelleen sarjan edetessä. Rahapajassa ei myöskään mässäillä väkivallalla, mikä on aika piristävää, välillä ja siksi hahmot tuntuvat inhimillisiltä. Jokainen kuolema on täten hyvin merkityksellinen tarinan kannalta. Toimintakohtaukset ovat melko näyttäviä ja siksi niitä säästellään, eikä turha toimintaa, vain toiminnan vuoksi nähdä.


Sarjassa kuullaan myös hienoa musiikkia läpi kausien ja "Bella Ciao" kappaleesta onkin tullut eräänlainen hitti.  Kappaleesta tuli lopulta vastarintaliikkeen kappale Benito Mussolinin fasistipolitiikkaa vastaan



Katsoin ensimmäiset kaksi kautta melko putkeen ja tarinan olisi voinut päättää oikeastaan siihen, koska se tuli täten päätökseensä. Pitipä sitten mennä katsomaan kolmatta kautta, jossa ryhmä joutuu uusiin seikkailuihin ja taas sitä mentiin. On vain katsojasta kiinni haluaako hän jatkaa eteenpäin vai lopettaa katsomisen tyydyttävään loppuratkaisuun kakkoskauden lopussa. 


Suosittelen!




- Kai Kumpulainen 20.7.2020












Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

From Paris With Love (2010)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Supersonic man (1979)

Prospect (2018)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Pitch Black (Pimeän uhka) (2000)

Kesäspeciaali: Keskisen kyläkaupan elokuvaosasto, Tuuri

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Eraser - Suojelija (1996)

Blade (1998)