Tilaajat

PÄHKÄKANAVA - Round the Bend (1989-1991)



Minulla oli hämärä muistikuva kutkuttavasta televisio-ohjelmasta, jota katselin innolla lapsena aika tarkalleen vuonna 1990 (ollessani 8-vuotias). Sarjasta muistin muppettimaiset käsinukkehahmot, alkuintron viemäristön ja vessanpöntön, sekä päällimmäisenä He-man ja Masters of the universea parodioivan piirrossketsin (joka oli tietysti suosikkini). Lähes 30 vuotta etsin sarjaa hatarilla muistikuvilla. Kukaan ei tuntunut ohjelmaa muistavan ja internet oli vuosia vajaavainen tämän tiedon suhteen (varsinkin ensimmäiset 15 vuotta). Nyt vihdoinkin ohjelma löytyi yhden mahtavan facebookryhmän kautta ja nostalgiset kuvat tulvivat silmilleni. Kyseessä oli brittiläinen satiirinen lastenohjelma (jonka sisältö oli lapsille aika arveluttavaa) nimeltä PÄHKÄKANAVA - Round the Bend (1989-1991)

PÄHKÄKANAVA - Round the Bend (1989-1991)

Ohjelman alussa viemärissä asustava krokotiili ja muut käsinuket esittelevät jaksossa nähtäviä lastenohjelmia (vähän jonkun sesamestreetin tyyliin). Ohjelmassa nähdään useita lyhyitä sketsejä ja piirrosohjelmia. Ohjelmasta tulee mieleen sellainen liikkuva versio MAD-lehdestä (mikä oli suosittu mtuohon aikaan). 

Sarjassa on useita tuon ajan populäärikultturi-ilmiöitä, tai niiden parodiaversioita kuten: Thunderpants (Thundercats), Weeman and the masters of the loonyverse (He-man and the Masters of the Universe), Transformaloids (Transformers) etc. Weeman oli noista tietysti suosikkini, koska tuohon aikaan oli vielä He-man jossain määrin kova juttu (tosin jo häviämässä) ja katsoin kaikkea mikä vähänkin muistutti kyseistä sarjaa. Sarjan jaksoja löytyy mm. Youtubesta, jos kiinnostaa.

Ohjelma oli sisarohjelma saman ajan brittiohjelmille Sylkiäiset (Spitting image, jossa kuminaamaisia karikatyyrejä julkkiksista) ja KYTV .



Sarjasta oli myös peli commodore 64, jota tuli pelattua kaverilla.


Weeman
Thunderpants


- Kai Kumpulainen 5.8.2021

Alle liitän ainoan tekstin, minkä löysin netistä, eli Helsingin sanomien kirjoitus vuodelta 1990:


Pähkäkanava

Televisio Pähkäkanava. Englantilainen kuusiosainen Pähkäkanava (Round the Bend) on sekoitus muppetshowmaista sketsikomiikkaa ja animaatiota. Krokotiili juontaa ja rotta kumppaneineen toimii kommentaattorina. Eläimet tarjoavat uutispilahuumoria tv-kulttuurin pintailmiöistä tyyliin Ricky VIII ja James Bomb. Musiikista vastaavat mm. Kylie Manure ja Rick Ashtray. Nopeatempoiseen parikymmenminuuttiseen mahtuu hauskaa sarjakuvamaista huulenheittoa. Pieninä kerta-annoksina tämän älyhuumorin sulattelee helposti. Ohjelma on tehty trikkikuvin elektronista videotekniikkaa oivasti hyödyntäen. (JL) TV 2 klo 15.35 (Helsingin sanomat)




Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

From Paris With Love (2010)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Supersonic man (1979)

Prospect (2018)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Pitch Black (Pimeän uhka) (2000)

Kesäspeciaali: Keskisen kyläkaupan elokuvaosasto, Tuuri

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Eraser - Suojelija (1996)

Underwater (2020)