Tilaajat

Erikoisvieras Jusa Kyntäjä arvostelee: Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)



Tällä kertaa meillä onkin erikoistapaus, sillä Kaitsun Leffablogissa on vieraana arvostelemassa Alterstream median youtube-kanavalta tuttu Jusa Kyntäjä! Huippupositiivinen Jusa on kunnostautunut ammattitason elokuva- ja sarjakuvakeräilijänä.



Elokuvia Jusan arkistoista löytyy useita tuhansia, eikä vain mitä tahansa julkaisuja, vaan niitä parhaimpia, halutuimpia ja harvinaisimpia yksilöitä. Voikin sanoa, että Jusa on Tampereen alueen, ellei koko Suomen, kovimpia elokuvaharrastajia ja keräilijöitä.



Keräilyn lisäksi Jusa myös katselee huikeita määriä leffoja. Elokuvia Jusa kuluttaa n. 300-500:n vuodessa. Noissa lukemissa meikäläinenkin on ihan harrastelija, parin sadan vuosikulutuksen kanssa. Siihen vielä lukuisat tv-sarjat päälle. Vaikka Jusa katselee elokuvia laidasta laitaa, hän kertoo suosikkigenrekseen sci-fin ja sci-fi-kauhun. Myös H.P. Lovecraftin monsterit ovat lähellä sydäntä, sekä ihmissusi-elokuvat. Kauimmaksi omasta mukavuusalueesta menevät kuulemma komediat, parodiat ja varsinkin David Lynchin elokuvat.



Sarjakuvapuolella Jusa on yksi kovimpia alan tuntijoita Suomen kamaralla ja sarjakuvakokoelma on isoin mitä olen eläessäni nähnyt. Jopa useat kirjakaupat, kirjastot ja divarit jäävät kakkoseksi Jusan kokoelman kanssa. Kokoelmasta löytyy paljon Omnibus-teoksia, jossa on yksiin kansiin nivottu koko saaga ja sivuja yli 1000. Täytyy nostaa hattua tälle omistautumiselle. Sarjakuvat ovat suurimmaksi osaksi englanninkielisiä. 

Matkustin 150km pääkallopaikalle Herra Kyntäjän luolaan katsastamaan, että mitä kaikkea jännää sieltä hyllyistä löytyykään.



Aluksi huomioni kiinnitty komeaan järvinäköalaan, ennen kuin katseeni kohdistui hyllyihin.

Jokaista huonetta komisti elokuva-aiheiset julisteet, jotka olivat komeasti kehystetty. Jusa on kerännyt julisteita vuosien varrella elokuvateattereista ja alan liikkeistä.

Elokuvakokoelmat jakaantuivat useisiin eri hyllyihin, joita näkyi pitkin rakennusta, eri huoneissa ja kerroksissa. Kuvassa muutama esimerkki hyllyistä.

Myös sarjakuvakokoelmia löytyi eri tasoista siistissä järjestyksessä. Ohuemmat lehdet olivat taas nimikoiduissa laatikoissa, joista niitä voi selata, kuin divarissa konsanaan.



Kunnon harrastajien tavoin Jusalta löytyi paljon elokuva- ja sarjakuva-aiheisia patsaita, figuureja ja muita oheistuotteita. Patsaita sai ihailla mm. vitriineissä ja figuurit taas koristivat hyllyjen päällisiä.



Klassiset hahmot, eli Terminaattori ja Predatorit edustettuna.


Oheistuotteita löytyi mm. Paluu tulevaisuuteen- ja 300-elokuvista.

Jusa on tunnustautunut myös kovana Marvel-fanina, joten hyllyä koristi myös komeat marvel-hahmot. Jusan Marvelin tuntemus on huomattavasti laajempi, kuin pelkät MCU:n elokuvat ja hän on koko ikänsä kerännyt ja lukenut Marvelin sarjakuvateoksia.

Sen lisäksi myös Masters Of The Universe on lähellä Jusan sydäntä ja figuureita saattoikin bongata useista hyllyistä. He-man on myös omia suosikkejani lapsuudesta. 



Myös Star Warsista Jusalla löytyy valtavasti tietoa myös elokuvien ulkopuolelta ja varsinkin useat sarjakuvat ovat miehellä hallussa. Mies onkin oikea Star Wars-expertti. 

Siinä nopea katsaus miehen kokoelmiin ja nyt asiaan. Jusa kertoo meille, miksi hänen yksi lempielokuvistaan on oikeastaan vallan loistava tapaus, vaikka yleisesti tätä on ilmeisesti pidetty sarjan heikoimpana, mutta Jusalla on huomattavasti positiivisempi näkemys tähän teokseen, josta meidän kaikkien kannattaisi ottaa uutta näkökulmaa aiheeseen.

- Kai Kumpulainen 29.5.2022


Erikoisvieras Jusa Kyntäjä arvostelee: Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)

Vuonna 2002 George Lucas jatkoi Anakin Skywalkerin (Hayden Christensen) tarinaa toisella osalla prequal-trilogiassa. Tarinassa on lyhykäisyydessään kyseessä epävarmuudesta; sodan uhka ja mahdollinen syttyminen, omien tunteiden ja niiden sovittaminen omaan sosiaaliseen piiriin ja näiden kautta kasvaminen sekä ystävyydestä ja rakkaudesta.


Elokuvaa arvosteltiin ilmestyessä ja sen jälkeenkin esimerkiksi tehosteiden toimivuudesta sekä hahmoista, joissa ei ole syvyyttä. Samaa ongelmaa esiintyi koko prequal- trilogian kanssa. Miksi näin? Attack of the Clones on osa trilogiaa, joka sitoo tarinansa yhteen mainiosti viimeisessä osassa(Revenge of the Sith), Attack of the Clones on ikäänkuin näytelmän väliosa, joka laajentaa taustalla olevaa uhkaa, syventää hahmoja eikä pelkästään keskity Anakin Skywalkeriin, vaan nostaa esiin enemmän myös Jedi Orderia sekä avaa enemmän Sithien taustaa, esitellen muunmuassa enemmän muitakin Jedi-ritareita; esimerksi Ayyla Secura

elokuvassa vilahtaa myös yksi kaikkien aikojen parhaista Jedeistä: Quinlan Vos, joka noissa sarjakuvissa on isommassa roolissa


Attack of the Clones, kuten koko prequal-trilogia, kärsi samoista perussynneistä, joihin kaikki elokuvan katsojat syyllistyvät: keskitytään liika siihen,ettei kyseessä ole alkuperäiset elokuvat, kyseessä kun on oman aikansa ja kulttuurin tuote, johon vaikuttaa sen ajan tekniikka, ajatukset sekä yhteiskunta. 
Ja koska kyseessä on Star Wars ei saisi keskittyä pelkästään siihen ettei kyseessä ole Episodit 4-6, sillä Star Wars universumiin on aina kuulunut myös menneet tapahtumat, eikä pelkästään Skywalker-saaga, aina kirjojen, sarjakuvien ja animaation kautta. 



Ja kyseinen osahan esittelee Jango Fettin aka Boba Fettin "isä", ja myös Boban. Jedeistä Mace Windu ja Yoda pääsevät enemmän irti kuin koskaan aiemmin ja näyttävät mistä heidän kunnioituksensa kumpuaa. Obi-Wan Kenobi( Ewan McGregor) lähenee sitä suurta Jedimasteria, jona kaikki hänet tuntevat. Ja Dooku (Christoper Lee) mitä mainioin Sith-herrasmies, pahoine aikeineen.

- Jusa Kyntäjä 29.5.2022




Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Greystoke - The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984)

Elokuvaprojektori esittää: 24h kauhua! - Halloween maraton 2024

Pika-arvio: Gladiator II (2024)

Jäniksen Vuosi (Le Lièvre de Vatanen, 2006)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Prospect (2018)

Virtaset ja Lahtiset (1959)

Onnellinen Mies (1979)

U Turn - U-käännös helvettiin (1997)

Kahdeksan Surmanluotia (1972)