Tilaajat

Moon Knight (Season 1, 2022)



Kuten työkaverini sanoi, kertoessani uudesta Marvel-sarjasta, että "eikös se ole se light-batman". Voi kuinka väärässä hän olikaan ja kuinka huonosti sarja oli markkinoitu, kun trailerit saivat tuollaisia mielikuvia ihmisissä aikaan, nimittäin sarja oli ihan kaikkea muuta kuin kevyttä Batman-kopiointia koko perheelle.

Moon Knight (Season 1, 2022)

Steven Grant on National Galleryn museokaupan myyjä, jonka elämä on aikamoista, yksinäistä puurtamista, kunnes hän alkaa heräillä yhtäkkiä ihmeellisistä paikoista, keskeltä vaarallista toimintaa. Sen lisäksi hän alkaa nähdä heijastuksensa peilin kautta ottavan yhteyttä häneen, puhumattakaan omituisesta näystä, joka muistuttaa kääreliinoihin käärittyä ihmistä, jolla on linnun pääkallo pään tilalla...

Sarjan vahvuus on siinä, että se alkaa täysin eritavalla, kuin muut Marvel-tuotokset ja tempaisee heti mukaansa heittämällä kysymyksiä ilmaan ja avaamalla niitä pikkuhiljaa pitkin sarjan jaksoja. Alussa katsoja on yhtä ihmeissään, kuin sarjan päähenkilö Steven, että mistä kaikesta tässä on kyse ja mitä pidemmälle mennään, sen herkullisemmalta juoni alkaa vaikuttaa sen avautuessa, kuin kääreliinat.

Mitään spoilaamatta toinen sarjan vahvuus on sen päähenkilö, joka on normisankaria paljon moninaisempi ja monimutkaisempi tapaus. Samankaltaista hahmoa ei heti tule mieleeni.

Kolmas vahvuus on ehdottomasti se, että tällä kertaa sankari on egyptiläinen, millaista ei aiemmin taideta olla nähty. Myös egyptiläistä mytologiaa on rutosti mukana, mikä on kiehtovaa.

Ja neljäs vahvuus on sarjan seikkailuhenkisyys. En odottanut ollenkaan näkeväni tällaista seikkailua erilaisissa kohteissa, jotka suorastaan huutavat seikkailua alustalleen. Kohteista puhuttaessa, tässä mennään sellaisiin kohteisiin ja paikkoihin, mitä en olisi trailerin perusteella arvannut näkeväni.

Viides vahvuus on varmasti sen näyttelijät. Oscar Isaac on aivan loistava monipuolisena "hahmona" ja tämä onkin melkoinen Oscar Isaac-show.



Myös Ethan Hawke on oikein loistava monitasoisen pahiksen roolissaan. Onkin hauska nähdä häntä taas pitkästä aikaa enempi parrasvaloissa. Hän on tällä hetkellä elokuvateattereissa Northman-elokuvassa, joten ura näyttää lähteneen taas nousuun. Myös aiemmin itselleni tuntematon May Calamawy voitti puolelleen, viimeistään viimeisen jakson aikana. Antonia Salib on myös mieleenpainuva Taweretina.

Yksi sarjan miinuksista oli sen epätasainen CGI, jota oli käytetty aika paljon. Välillä se tuhosi immersiota, mutta toisaalta, koska kyseessä oli tv-sarja, eikä elokuva on laatu melko hyvä ja paljon, paljon huonompaakin CGI:tä on tv-sarjoissa nähty. TV-sarjasta tulikin mieleen, että Kuuritari toi mieleeni useat 90-luvun seikkailusarjat, kuten Xena, Aarteenmetsästäjä ja Stargate, mutta hyvällä tavalla. Toki laatu oli paljon elokuvamaisempi, kuin noissa vanhemmissa sarjoissa, mutta jotain samaa seikailutunnelmaa tässäkin oli. 

Toisen miinuksena minua hieman häiritsi pahisten "taika", joka oli violetin ja pinkin väristä. Tämä loi tunnelmaa kokoperheen sarjasta, vaikka muuten kyseessä olikin melko synkkäkin tapaus, verrattuna muihin MCU:n tuotoksiin viimeaikoina. Eli sarja ei sovi ihan perheen nuorimmille mielestäni. Tämä "taika" tosin oli aika pieni "vika". Myös kauhuelementtejä oli mukana, mikä on plussaa. Tästä olisikin helposti saanut tehtyä mainion "kauhusarjan" pienillä muutoksilla. 



Viimeisessä jaksossa päästiin melko eeppisiinkin mittasuhteisiin, vaikkakin loppuvääntö toi jostain syystä mieleeni vanhat Power Rangers-sarjat, mutta vain hetkittäin. Muuten viimeinen jakso oli aivan mahtavaa menoa loppuun saakka. Lopputekstien jälkeen oli vielä mainio kohtaus, joka käänsi koko pakan aivan ympäri. 

Moon Knight perustuu Marvelin sarjakuvaan, joka on saanut alkunsa jo vuonna 1975, eli mistään täysin uudesta hahmosta ei ole kyse, vaikka hahmo onkin hieman tunnetumpi, varsinkin suomessa.  Meillä kun tuohon aikaan ei tunnettu kuin Mustanaamio, heh.

Musiikeista vastaa Egyptian composer Hesham Nazih, joka tuo mainiota egypti-teemaa sarjaan ja sarjan tunnari onkin jylhän synkkä egypti-henkinen tapaus, mikä jäi mieleeni pyörimään pitkäksi aikaa.

Juuri, kun luulin, että Marvelin kaikki temput alkavat olla nähty, niin se heittää kehiin sarjan, joka on aivan muuta, kuin mihin ollaan viimeaikoina totuttu ja mikä parasta, se on juoneltaan aivan irrallinen muun MCU:n aikajanan kanssa, joten sarja pystyi keskittymään vain ja ainoastaan itseensä. En ole vielä katsonut kaikkia MCU:n sarjoja, mutta luulen, että tämä menee aika kärkisijoille tällä hetkellä olevista. 

- Kai Kumpulainen 5.5.2022







Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Squid Game (2021)

Batman Begins (2005)

Dune (1984)

From Paris With Love (2010)