Tilaajat

Dark Knight Returns Part 1&2 (2012)



Frank Millerin vuoden 1986 Dark Knight Returns-sarjakuvaa pidetään yhtenä tärkeimmistä Batman-sarjakuvista, sekä myös yhtenä ylistetyimmistä sarjakuvista ylipäätään. Vaikka Batman oli 70-luvulla muuttunut lasten sankarina yhä jännittävämmäksi, sitten hassun 60-luvun televisiosarjan, oli Dark Knight Returnsin ansiota, että hahmosta tuli 80-luvulla synkkä, aikuisille suunnattu kostajahahmo. Myös useat Batman elokuvat Tim Burtonin versioista, Christopher Nolanin ja varsinkin Zack Snyderin visioihin, ottivat enemmän ja vähemmän mallia Frank Millerin teoksesta. Nykyään olemme tottuneet synkempään ja vakavempaan Batmaniin, mutta 80-luvulla tuo uusi näkemys oli mieletön harppaus totuttuun. 

Vuonna 2012 aiheesta tehtiin sarjakuvaa kunnioittava animaatio elokuva. Elokuva oli pituudeltaan miltei kaksi ja puolituntinen, joten se jaettiin kahdeksi eri elokuvaksi. Mielestäni tämä animaatioelokuva on selvästi yksi parhaista DC:n elokuvista ja parhaista animaatioelokuvista ylipäätään. Oli aika katsastaa pitkästä aikaa, kuinka se on kestänyt aikaa. Elokuvat löytyvät mm. HBO MAXista. Itse katselin blu-rayltä.

Dark Knight Returns Part 1&2 (2012)

Dark Knight Returns Part 1

Batman on ollut eläkkeellä nyt kymmenen vuotta. Bruce Wayne koittaa elellä rauhaisasti vanhoilla päivillään, rypistellen eroon pakkomielteestään Batmanina olemisesta. Samaan aikaan Gotham vajoaa kokoajan syvemmälle rikollisuuteen ja epätoivoon. Katujengi nimeltä "mutantit" alkavat ottaa vallan koko kaupungista. Bruce Wayne on lahjoittanut rahaa, että Kaksinaama Harvey Dentin kasvot ovat saatu korjattua molemmin puolin identtisiksi. Silti Harvey Dent luulee Brucen tehneen pilaa ja uskoo kasvonsa olevan kokonaan tuhotut, joten hän aikoo kostaa. Batmanin on aika palata palauttamaan järjestys Gothamiin, mutta kansa jakautuu kahtia, toisen puolen paheksuessa tämän lainsuojattoman kostajan metodeja....

Dark Knight Returns Part 2

Batman on voittanut puolelleen katujengin, joka kutsuu itseään nimellä Batmanin pojat. Presidentti Nixon ei katso hyvällä Batmanin oman käden oikeutta ja lähettää ykkösmiehensä Supermanin pistämään Batmanin aisoihin. Myös Jokeri on herännyt katatonisesta tilastaan, kuullessaan Batmanin olevan jälleen kuvioissa ja hän hakeutuu esiintymään tv:n talkshowssa pahat mielessään. Myös Yhdysvallat ovat sodassa Neuvostoliiton kanssa Corto Maltesen saarella, joka aiheuttaa ydinsodan puhkeamisen...

Dark Knight Returns on mielestäni erittäin onnistunut adaptaatio klassikosarjakuvasta ja se tempaa sarjiksen hengen hyvin mukaansa. Piirrosjälki kunnioittaa Frank Millerin rosoista tyyliä, joten se on jokseenkin tunnistettavissa elokuvasta. 

Tämä versio Batmanin hahmosta on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista. Batman elää vanhoilla päivillään kokoajan kestonsa rajoissa ja sydän kohtauksen partaalla, mutta täsmällisen määrätietoisesti, missionsa ollessa prioriteetti numero ykkösenä. Hän on nihilistisen väkivaltainen rampauttaessaan  säälimättömästi rikollisia. Batman onkin Frank Millerin versiona melkoinen järkälemäinen tankki. Myös Batmobile on kirjaimellisesti järkälemäinen tankki. Robinina toimii tällä kertaa tyttö, mikä olikin tällaisena "gender swap" aikana, melko aikaansa edellä. Itse Gotham on melko dystooppinen paikka, jota hallitsee erilaiset jengit. 

Parasta tässä visiossa on se, että yksikään hahmo ei ole selkeästi hyvä tai paha, ei edes Supermies. Kaikki toimivat omien näkemysten, intressien ja sääntöjensä pohjalta, niin kuin oikeassakin elämässä ja jokainen uskoo olevansa oikeassa. Jopa puolet Gothamilaisista pitävät Batmania rikollisena ja suoranaisena fasistina. 

Toimintakohtaukset on toteutettu elokuvassa hyvin ja Batman liikkuu komeasti. Parhaita kohtia ovatkin, missä Batman ottaa yhteen erikoisjoukkojen ja poliisin kanssa.

Kun katsoo tätä animaatioelokuvaa, huomaa helposti, kuinka paljon esim. Zack Snyder otti Millerin sarjakuvasta vaikutteita, repliikkejä ja suoria kohtauksia Batman V Superman elokuvaansa. Siksi pidänkin BvS:stä niin paljon, koska olen tämän lähdemateriaalin suuri fani. Sen lisäksi Christopher Nolan on käyttänyt paljon samoja ideoita sarjakuvan kanssa trilogiassaan, varsinkin Dark Knight Risesissä. Tällä kertaa huomasin, että jopa Tim Burtonin ensimmäisessä Batman elokuvassa on paljon samoja juttuja sarjakuvan kanssa.

Batmanin ja Bruce Waynen äänenä elokuvassa toimii legendaarinen näyttelijä Peter Weller, joka tunnetaan parhaiten Robocopina. Wellerin ääni sopii täydellisesti määrätietoiselle Batmanille, joka ei edes yritä muuntaa ääntään, vaan itsevarmasti käskee ihmisiä normaalilla äänellään. Moderni perhe-sarjan Ariel Winter toimii Robinin äänenä. Prison Breakin Wade Williams on Harvey Dent ja Lost-sarjasta tuttu Michael Emerson on itse Jokeri. 

Yksi elokuvan parhaista asioista on Christopher Draken luomat musiikit. Elokuvan teema on jylhä ja saa aina kylmät väreet aikaiseksi. Leffan musat eivät kalpene ollenkaan "oikeiden" elokuvamusiikeiden kanssa. Leffan tunnari onkin soinut tiuhaan tahtiin, jo 10-vuoden ajan soittimessani. 

Dark Knight Returns on niitä harvoja animaatioelokuvia, joka saa aina ihoni kananlihalle useita kertoja katselun aikana. Se on jopa aikuisen silmin mielekästä katsottavaa ja herättää ajatuksia joka kerta. Voisin kirjoittaa aiheesta metrikaupalla, mutta mieluummin suosittelen katsomaan nämä kaksi elokuvaa, edes kerran eläessään, mikäli Batman synkempänä hahmona yhtään kiinnostaa.  Ja lue ehdottomasti se alkuperäinen Frank Millerin mestariteos.

- Kai Kumpulainen 28.6.2022


Julkaisut blu-raynä:






Elokuvan teemamusiikki





























Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

From Paris With Love (2010)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Supersonic man (1979)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Pitch Black (Pimeän uhka) (2000)

Kesäspeciaali: Keskisen kyläkaupan elokuvaosasto, Tuuri

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Prospect (2018)

Underwater (2020)

Robocop 2 (1990)