Tilaajat

Pig (2021)



Nicholas Cagen uudehko elokuva "Pig" kertoo kovasta kaverista, jonka possu-kaveri kidnapataan. Hän lähtee pyssyt paukkuen kostoretkella, John Wick-tyyliin. Ainoastaan koira on korvattu possulla ja tyylilaji on hieman taiteellisempi, kuin Wickissä, muuten samaa kauraa. Vai onko...

Pig (2021)

Nicholas Cage on metsässä asuva hilainen erakko, joka elelee tryffelipossunsa kanssa, keräillen tryffelisieniä ja myyden niitä asiakkaalleen Amirille (Wolff). Eräänä yönä hänen possunsa varastetaan ja hän lähtee kaupunkiin hakemaan possuaan takaisin, apunaan vastahakoinen Amir...

Pig onnistuu yllättämään useita kertoja elokuvan aikana. Normaalisti olen kokeneena katsojana oppinut elokuvaa katsoessani  arvailemaan juonia pitkälle etukäteen. Pig on siitä loistava, että se väistää jokaisen ennakkoarvauksen tekemällä asiat aivan toisin. Joka kerta kun luulin tietäväni mitä seuraavaksi käy, leffa veti maton jalkojen alta ja löi tiskiin jotain paljon mielenkiintoisempaa ja tavanomaisesta poikkeavaa. Se tekee tätä ihan viime minuuteille asti, joka on aivan huikeaa nykypäivänä.


Nicholas Cage on kertonut tämän elokuvan olevan hänen suosikkinsa kaikista elokuvista, joissa hän on esiintynyt. Mies onkin aivan ilmiömäinen Robin Feldinä. Hän on samaan aikaan vakuuttava, uhkaava ja sympaattinen. Cage ei tällä kertaa sorru hänen perusmaneereihinsa, joita hän on viljellyt viimeaikoina joka toiseen halpisleffaan, vaan nyt hän näyttelee aivan oikeasti ja mieleen palautuu se fakta, että mies on tosiaan oscar-tason näyttelijä. Cage on parasta elokuvassa, nerokkaan juonen ohella. On Cage toki loistanut monessa elokuvassa viimeaikoina, kuten Mandyssa, Colour out of spacessa jne. mutta tässä ollaan aivan eri tasolla ja perus sekoilua ei nähdä ollenkaan.

Mukana on myös Hereditarysta ja Oldista tuttu nuori Alex Wolff, joka on hyvää vastapainoa Cagen hahmolle. Hän on myös omalla tavallaan sympaattinen hahmo. Isänsä takia hieman hukassa oleva nuori mies, joka yrittää esittää loisteliaampaa kuin onkaan.

Chicagon lääkäreistä tuttu Adam Arkin on myös mukana Wolffin isänä. Myös hän tekee oivan roolin esittäessään kylmää mulkkua, jonka sisällä on vielä jossain joku inhimillisyyden pilkahdus.

Visuaalisesti elokuva on ihan hyvän näköinen, mutta luulin sen olevan paljon taiteellisemmin kuvattu. Sellaista hidastempoista maalailua, tai vaikeaselkoista kuvausta. Nyt kyseessä melko normaali ja suoraviivainen kuvakerronta, mikä kyllä toimii loistavasti. Ainoastaan elokuvan jakaminen chaptereihin tuntui taiteelliselta tehokeinolta. Elokuvaa oli aikaa kuvata vain 20 päivää pienen budjetin takia, joten uusintakuvauksiin ei ollut aikaa, eikä varaa. Kaikki piti saada purkkiin kerralla. Edes koulutettuun sikaan ei ollut varaa, mitä ei kyllä kuvasta huomaa. Siihen nähden todella huikeaa työtä ja elokuva näyttää visuaalisesti oikein hyvältä.

Pigissä on myös hienoja teemoja, joita kerrotaan hienovaraisesti, mutta jos katsoja keskittyy ottamaan niitä vastaan, voi se muuttaa koko elämänkatsomusta. Upeaa!

Eipä se Pig ollutkaan lopulta Nico Cagen oma John Wick-pastissi, vaan jotain aivan muuta. Eikä se lopulta ollut edes niin taiteellinen, kuin aluksi ajattelin, vaan hyvinkin suoraviivainen ja helppo seurata. Näiden sijasta se tarjosi hienon elokuvan, joka yllätti joka käänteessä, mitä edemmäs kuljettiin ja vyyhti aukesi. Elokuvaa markkinoitiin harhaanjohtavasti toimintaelokuvana, mutta sitä se ei lopulta ollut. Kyseessä onkin draama ja erittäin laadukas sellainen. Onkin huikeaa huomata, että tämä on ohjaaja Michael Sarnoskin debyyttielokuva, joten jotain vielä parempaa voi olla tulevaisuudessa odotettavissa. Juonesta en viitsi kertoa enempää, koska parasta on kun sen itse kokee ilman spoilereita. Elokuvan voi katsoa myös useaan kertaan, koska joka kerralla huomaa lisää jotain pieniä yksityiskohtia, joita ei ekalla kerralla vielä hoksaa, koska ei tiedä mistä on kyse. Suositellaan kaikille ainakin kerran katsottavaksi, paitsi niille, jotka odottavat elokuvaltaan vain suoraviivaista toimintaa John Wickien tyyliin. Sellaista se ei tarjoa. Leffa on yksi viimevuoden parhaista. Ellei paras.

- Kai Kumpulainen 16.7.2022
















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Punisher: War Zone (2008)

Stay Close (Miniseries 2021)

Dune (1984)

Squid Game (2021)

Batman Begins (2005)

From Paris With Love (2010)