Tilaajat

Godzilla Minus One (ゴジラ-1.0マイナスワン, 2023)



Menin katsomaan uutta Godzilla-leffaa ensi-iltaan parista syystä. Ensimmäinen oli se, että kun jenkkien omat Godzilla-seikkailut Monsterversessä ovat vielä käynnissä, niin on mielenkiintoista, että he antavat japanilaisen pienen budjetin version tulla maailmanlaajuiseen teatterilevitykseen. Tästä voi joku mennä sekaisin ja luulla leffan kuuluvan Warner Brossin sarjaan. Lisäksi on hienoa, että alkuperäisen Tohon tuottama aito Godzilla saa näkyvyyttä tällä tavalla. Toinen syy oli se, että minulla oli yksi sarjalippu jäljellä ja näytti siltä, että Godzillaa näytetään ainut kertaisesti vain yhden näytöksen verran meillä päin, joten varasin paikan heti. Ilmeisesti suosionsa takia se on nyt saanut useampia näytöksiä. Yllätyksekseni huomasin, että Godzilla Minus one on saanut Rotten tomatoesissa 100% tuoreusarvon, vaikka en yleensä seuraa kyseistä sivustoa. Se kyllä nosti mielenkiintoa myös. Elokuvan alkaessa kävi nopeasti selville, että tässä ei ole kyse viihteellisestä jenkki-Godzillasta, joka taistelee pahoja monstereita vastaan, vaan jostain ihan muusta...

Godzilla Minus One (ゴジラ-1.0マイナスワン, 2023)

Sodanjälkeiseen Japaniin ilmestyy uusi kauhu: Godzilla. Pystyvätkö murtuneet ihmiset selviytymään...saati taistelemaan vastaan? Tästä tuleekin elokuvan nimi. Täysin nolla tilassa oleva raunioitunut Japani joutuu Godzillan uhan alla miinus yksi tilaan.

Legendaarinen Toho-studio on luonut uuden Godzilla leffansa yllättävän pienellä budjetilla. Vaivaisella 15 miljoonalla. Tuo raha ei riitä Marvel-leffoissa edes Ant-manin trikoisiin. Silti elokuva näyttää upealta. Maailma ja tehosteet ovat luotu tarpeeksi uskottavasti, että siihen uppoutuu. CGI:tä säästellään juuri sopivasti, että muovisuudelta vältytään. Godzilla näyttää hyvältä ja uhkaavalta. Vain parissa pienessä kohtaa iso-G tuntuu olevan vähän omassa uncanny valleyssa, mutta se oli luultavasti kunnianosoitus vanhalle kumipuku-Godzillalle, koska sellainen olo siitä tuli.



Elokuva menee etäisesti samoja latuja, kuin alkuperäinen Godzilla elokuva vuodelta 1954. Ne jotka ovat nähneet kyseisen elokuvan tietävät, että kyseessä on melkoisen synkkä sotaelokuva, joka kertoo symbolisesti hiroshiman ydinpommin kauhuista. Myöskin Godzilla minus one on aiheiltaan todella synkkä. Voisi puhua jopa sotadraamasta. Draamaa ja ikäviä asioita elokuvassa on yllinkyllin. Tässä Godzillassa ei tapella jättiläismäistä perhosta vastaan humoristisissa merkeissä. Itseasiassa itse Godzilla on todella v*ttumainen kaveri ja äärimmäisen vaarallinen. Elokuvan keskiössä ovat ihmiset ja heidän demoninsa sodan jälkeisissä merkeissä.




Yhtään näyttelijää en tunnistanut aiemmista töistä, mutta jokainen teki mielestäni todella hyvää työtä luodakseen hahmoja joista välittää. Tämä ei ole aina ollut itsestään selvyys jättimonsterileffoissa.

Elokuvassa käytetään musiikkina alkuperäisen Godzilla elokuvan musiikkia, joka loi itselleni upean tunnelman, jopa niin, että iho meni kananlihalle. Tuo klassikkosävellys on niin legendaarinen, että se vaan toimii.

Godzilla Minus One on synkkiä aiheita sisältävä sotadraama, jossa itse Godzilla symbolisoi ydinpommin tuhoja, juuri niin kuin alkuperäisessäkin elokuvassa vuodelta 1954. Pienestä budjetistaan huolimatta se näyttää ja kuulostaa upealta. Siinä on enemmän sielua ja sydäntä, kuin kymmenessä amerikkalaisessa tehoste blockbusterissa. Tekijöiden intohimo aiheeseen näkyy kauas. Suosittelen katsomaan tämän teattereissa, jotta saataisiin näitä vaihtoehtoisia elokuvia teattereihin lisää jenkkien monopoliaseman sijaan. itselleni tämä oli piristävä kokemus. Tämä oli nyt kolmaskymmeneskolmas Tohon tekemä Godzilla elokuva ja 38. jos lasketaan amerikkalaiset serkut mukaan.

- Kai Kumpulainen 2.12.2023















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Abyss - Syvyys (1989)

Stay Close (Miniseries 2021)

Dune (1984)

Prospect (2018)

Legend (1985)

Reverant (2015)