Tilaajat

Passengers (2016)

 
2010-luvun puolivälissä tuntui tulevan lyhyellä aikavälillä samanhenkisiä sci-fi-elokuvia, kuten Martian, Life, Arrival, Alien Covenant ja Cloverfield: Paradox, siihen tahtiin, että yksi ehdottomasti kärkeen kuuluva ehdokas jäi katsomatta kokonaan. Vaikka olenkin aika fani genrelle, jossa avaruusaluksen miehistölle sattuu tiukkoja tilanteita lennon aikana, niin silti meni näinkin kauan ennen kuin ehdin katsastaa Morten Tyldumin (Imitation Games) ohjaaman mainion Passengersin, vuodelta 2016. Syynä saattoi olla sen aikaiset arvostelut elokuvasta, joihin ei kannata koskaan täysin luottaa (toim.huom.). No parempi myöhään, kun ei milloinkaan! 

Passengers (2016)

Avalon-avaruusalus on viemässä 5000 ihmistä uuteen siirtokuntaan, koska maapallon elintila alkaa kuihtua. Yhtenä päivänä meteoriitti osuu alukseen ja yhden henkilön "stasis"-nukkumiskammio menee epäkuntoon. Mies herää 90-vuotta liian aikasin, yksin aluksessa, jossa kaikki vielä nukkuvat syväunessa, miehistöä myöten. Kuinka saada aika kulumaan yksin hotellimaisessa aluksessa, tietäen, ettei ikinään pääse hengissä perille, ja olisiko moraalisesti väärin herättää joku toinen seuraksi...

Alkuun pitää sanoa, että elokuva on huikean komean näköinen visuaalisesti. Vielä 6-vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen se näyttää erittäin hyvältä ja tuoreelta.



Alus on komean näköinen ja varsinkin yksi vesikohtaus painottomassa tilassa on loistavasti toteutettu.

Elokuvan pääosaa esittää Marvel-tähti Chris Pratt, jonka moraalista kamppailua on hieno katsoa. Parasta on kumminkin alkupuolen osio, jossa seurataan, kuinka Pratt, tai siis Jim Preston saa ajan kulumaan yksikseen aluksella ja miten yksinäisyys ja toivottomuus vaikuttaa häneen henkisesti. Toki hänellä on seuranaan baarimikko-androidi, jota näyttelee Michael Sheen.



Androidi on paikoin melko creepy ja tuo vahvasti mieleen Kubrickin Hohto-elokuvan baarimikko kohtauksen, jossa baarimikkona toimii taas kummitus. Baari onkin visuaalisesti varmastikkin tehty tribuuttina Hohdolle. Yhtäläisyydet ovat selkeät. Ja onhan Kubrick tehnyt Avaruusseikkailu 2001:n, jossa on hieman samaa sci-fi-teemaa.

Prattin lisäksi toista pääosaa esittää Nälkäpeleistäkin tuttu Jennifer Lawrence, joka on myös mainio roolissaan. Päänäyttelijöiden kemiaa ja "epäkemiaa" on hauska seurata.

Leffassa on kahden ihmisen lisäksi vielä yksi oikea ihminen, jota näyttelee karismaattisesti Laurence Fishburne (Matrix). Fishburne on vallan mainio lyhyessä roolissaan.

Elokuva veti minut mukaansa heti alkumetreiltä, heitteli tunnetiloista toiseen pitkin leffaa ja jopa loi aitoa jännitystä loppumetreillä. Se oli juoneltaan erittäin kiinnostava ja välillä hupaisan hauska. Viihde-elokuvana se oli mielestäni "huippuviihdyttävä".

Elokuvaa on haukuttu "treffileffaksi" ja siirappiseksi. Mielestäni se ei ollut mitenkään liian siirappinen, vaan romantiikan lisääminen scifi-leffaan oli piristävän tervetullutta. Kyllä tämä varmasti mainiona treffi-leffanakin menee, mutta itse katsoin tämän yksin ja se toimi myös vallan mainiosti niin. Esimerkiksi samoihin aikoihin ilmestynyt "Life" oli perintesempi "alien-kopio", josta luulisi, että pitäisin enemmän, mutta jostain syystä juuri tämä elokuva toimi paremmin, koska se oli "freesimmän" oloinen, ja ei juuri toistanut perinteisiä kaavoja. Toki tässäkin oli kohtia, jotka ennalta-arvasi, mutta ei häiritsevän paljon.

Leffan musiikeista vastaa Thomas Newman, ja musiikit toimivatkin oikein hyvin. Korvaani hieman särähti lopputekstien alkaessa soiva Imagine Dragonsin Levitate. Tämä moderni popkappale oli vanhalle ukkelille vähän liian muovinen ja alleviivasi sitä "siirappisuutta", mutta lopulta sekin nieli ihan mukisematta, koska fiilis oli leffan jälkeen muuten niin hyvä.

Passengers oli mielestäni erittäin positiivinen yllätys. Se oli mukaansa tempaava ja innostava. Ripaus romantiikkaa ei haitannut allekirjoittanutta ja muihin saman ajan sci-fi-leffoihin verrattuna se nousee omassa listassani ihan kärkeen. Leffassa oli mukavasti jännitystä, huumoria, toimintaa ja moraalista pohdintaa. Ja olihan se pirun nätti. Suosittelen henkilöille, jotka pitävät sci-fi-leffoista, mutta myös heille, joille ne ei normaalisti maistu, koska tässä on aiheeltaan paljon laajempia juttuja, kuin pelkkää laserpyssyllä ammuskelua ja avaruusmönkiäisten väistelyä (mikä on myös jees). Aion katsoa elokuvan uudellen melko pian.



Aurinkoista päivää kansalle!



- Kai Kumpulainen 24.5.2022



Julistetaidetta:






Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

From Paris With Love (2010)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Supersonic man (1979)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Pitch Black (Pimeän uhka) (2000)

Kesäspeciaali: Keskisen kyläkaupan elokuvaosasto, Tuuri

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Underwater (2020)

Robocop 2 (1990)

Whiplash (2014)