Tilaajat

Jouluelokuva: Money Train - Junakytät (1995)

 


Jos miettii sanaa "jouluelokuva", niin mieleen tulee varmasti ensimmäisenä Wesley Snipesin ja Woody Harrelsonin tähdittämä Junakytät, vuodelta 1995. Wesley Snipes oli 90-luvun kovimpia action tähtiä, kunnes hävisi valokeilasta ja lopulta puuhaili vain "straight-to-video" kamaa. Woody Harrelsonin kanssa he tekivät mainion korisleffan Mustat Donkkaa Tykimmin (1992). Tämä leffa näytti että herrojen kemiat toimivat mainiosti yhteen, joten pari vuotta myöhemmin he päätyivät näyttelemään veljeksiä piparintuoksuiseen jouluelokuvaan Money Train, joka tunnetaan suomessa paremmin nimellä Junakytät.  Mikä virittäisikään paremmin joulutunnelmaan, kuin katsomalla tämä ennen aattoa...

Money Train - Junakytät (1995)

On Jouluaatto. Wesley Snipes ja Woody Harrelson ovat veljeksiä (vaikka toinen onkin musta ja toinen valkoinen). Wesley on heistä paremmin toimeen tuleva rehti kaveri, joka nappaa naiset ja hakkaa pahikset. Woody on taas peliongelmainen tunari, joka on aina pulassa velkojensa takia, joten Snipesin pitää pelastaa veli usein pulasta. He ovat myös kyttiä. Junakyttiä. He valvovat New Yorkin metrotunnelia ja nappaavat taskuvarkaita. He saavat kolmanneksi jäsenekseen Jennifer Lopezin, jonka suosiosta veljeksille tulee kilpaa. Samaan aikaan metrossa kulkevan rahajunan ryöstö pyörii Woodyn mielessä, sillä sen avulla hän pääsisi peliveloistaan ja pystyisi aloittamaan elämänsä alusta... ja ostamaan vaikka joululahjan aina avuliaalle veljelleen.

Jo White men can't jump-elokuvasta lähtien on ollut selvää, että Woody Harrelsonin ja Wesley Snipesin kemiat toimivat tällaisissa veljellisissä buddyleffoissa. Siinä missä Woody on raivostuttavan rakastettava retku, on Snipes taas "ultracool badass". Heidän nahisteluaan onkin hauska seurata pitkin leffaa. Yksi parhaista kohtauksista on se, jossa jengiläiset yrittävät aseellista ryöstöä heitä kohtaan, mutta veljekset kiukuttelevat toisilleen, aseella toisiaan osoitellen niin aggressiivisesti, että "gangstat" katsovat parhaaksi paeta paikalta.



Jennifer Lopez
 on oma hurmaava itsensä, vaikka hänen roolinsa jääkin aika taka-alalle pääkaksikon kanssa.


Chris Cooper
 on myös ikimuistettava pyromaani Torchina, joka käy metrossa suihkuttamassa lippumyyjien päälle bensaa ja sytyttämässä kopin tuleen.


Robert Blake
 on taas rahajunan pomona äärimmäisen mulkku tyyppi, jonka äärinihilististä käytöstä on huvittava seurata. Aivan sama onko rahajunan edessä nainen, lapsi, tai poliisi, niin hänen käskystään juna ei "turhaan" pysähdy. 


Elokuva on tehty ennen "matrix-aikaa" ja stuntit ovat sen mukaisia. Toimintakohtaukset on tehty oikeasti, ilman CGI:tä ja sitä onkin piristävää katsoa, vaikka mihinkään nykyajan megalomaanisiin tehostekohtauksiin ei mennä. 

Wesley Snipes taitaa mm. Shotokan karatea, Hapkidoa, Capoeiraa, Kung fua, Brazilian Jiu Jitsua ja Kickboxingia. Tässäkin leffassa hän pistää ukkoa kumoon, mutta harmillisen vähän, koska roolihahmo ei tälläkertaa ole mikään "ninja". Silti sieltä parit komeat kierrepotkutkin lähtee napakasti.

Elokuvassa on toiminnan ja huuumorin lisäksi myös jonkin verran romantiikkaa. Onhan kyseessä jouluelokuva. Elokuva kuvaakin läpi New Yorkin joulua, Jouluaatosta lopussa nähtävään uudenvuodenaattoon saakka. 

Musiikeista vastaa Mark Mancina (Speed, Bad Boys, Twister, Tarzan, Training Day) ja score onkin oikein toimivaa 90-luvun toimintaspektaakkeli rymistelyä. Mancina on voittanut uransa aikana kolme Grammy-palkintoa sekä Ivor Novello -palkinnon.

Elokuva on mainio 90-luvun toimintaelokuva, jossa on sopivasti huumoria, romantiikkaa ja lämpöä lämmittämään joulunajan tunnelma kohdilleen. Suositellaan Wesley Snipesin ja Woodyn ystäville, glögin ja pipareiden kanssa nautittavaksi.

- Kai Kumpulainen 4.12.2022




Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Squid Game (2021)

Hard Boiled (1990-1992)

Dinosaurs (tv-series, 1991-1995)

Dune (1984)