Tilaajat

Superman The Movie: Extented Cut (3 hour tv version, 1978)



Vuoden 1978 Superman oli merkkitapaus. Se oli ensimmäinen ison budjetin sarjakuvaan perustuva supersankari blockbuster. Se sai myös ihmiset uskomaan, että ihminen voi lentää (kuten mainoslause kuului). Itsekkin katsoin sen alle kouluikäisenä useita kertoja (kunnes Burtonin Batman vei sydämen), joten hyvin nostalgisesta tapauksesta on kyse. Kun muutama vuosi sitten youtubessa tuli vastaan clippi nimeltä: "Luthor lures Superman into a trap | Superman (3 Hour TV Version)", olin aivan myyty. Elokuvasta olisi saatavilla versio, joka sisälsi mahtavaa supermies-toimintaa, jota en ollut koskaan ennen nähnyt 35 vuoden aikana. Kolmen tunnin ja kahdeksan minuutin kestollaan tämä kauan kadoksissa ollut versio olisi noin 45 minuuttia pidempi, kuin aiemmin näkemäni versio. Tämä versio on nähty USA:n tv:ssä kerran tai pari joskus 80-luvulla, eikä siihen ole aiemmin päässyt käsiksi juuri mistään. Tilasin siis blu-rayn samantien ja kypsyttelin sitä hyllyssä vielä pari vuotta, kunnes tässä lomalla oli sopiva aika katsoa se pois. Kirjasin samalla ylös mitä kaikkea uutta ja huikeaa elokuvaan oli tullut lisää. 

Superman The Movie: Extented Cut (3 hour tv version, 1978)

Elokuva alkaa sarjakuvan selaillulla ja pojan kertojaäänellä... Elokuva tuskin kaipaa esittelyjä sen enempiä.


Alkukohtaus kryptonilla on mielestäni edelleen upea. Tässä versiossa näemme enemmän kryptonia, sen härveleitä ja kuinka valamiehistö tuomitsee Jor-elin vaimoineen kuolemaan. Näemme myös kryptonilaisen teloittajahahmon Executionerin, jonka olisi tarkoitus hoitaa teloitus. Kryptonin tuhoutumista näytetään pidempään ja ykstyiskohtaisemmin. Homma menee jopa hieman trippailuksi lopulta. Alkupuolisko oli nannaa meikäläiselle.

Kuten muutkin kohtaukset on Clark Kentin nuoruusaikaakin pidennetty. Näemme mm. kuinka häntä kiusataan koulussa. Juostessaan junaa nopeammin, on junan kyydissä Lois Lane lapsena, joka bongaa Clarkin juoksut ikkunasta. Nuoruusaika on tässä versiossa melko pitkä. Tässä kohtauksessa on hienoa pohdintaa, kuten se, että: "Kaikki nuo voimat, eikä voi pelastaa isäänsä kuolemalta". Myös Jonathanin hautajaiskohtaus on pidempi.


Lex Luthorin salaista piilopaikkaa ja siellä oleskelua esitellään huomattavasti enemmän. Luthorilla on mm. hissikuilua muistuttavan montun pohjalla jotain mystisiä hirviöitä, joita hän kutsuu nimellä "babies". Hän syöttää hirviöitä teurasruholla. Oletin, että nämä otukset olivat leijonia, mutta sitä ei mainita.




Hömelö Otis niminen kätyri saa myös enemmän ruutuaikaa ja hänen kikkailuaan nähdään huomattavasti enemmän. Esim. Otiksen matka salaiseen piilopaikkaan kestää huomattavasti pidempään ja agentit varjostavat häntä eri paikoissa. Myöhemmin Otis myös hassuttelee uima-altaalla, aiheuttaa päänvaivaa Lexille ja ottaa kuvia pikineissä hengaavasta Ms. Teschmacheristä.



Voisi sanoa, että elokuva sisältää Otis-lyhärin.

Pelastettuaan Lois Lanen helikopterista tulee montaasi jossa Superman alkaa tehdä supermiehen hommiaan, kuten ottaa kiinni pilvenpiirtäjä-varkaan, pelastaa lentokoneen putoamasta, ottaa laivalla pakenevat varkaat kiinni ja tuo koko laivan poliisiaseman eteen ja pelastaa lopuksi pikkutytön kissan puusta. En muista onko näitä kaikkia teatteriversiossa, mutta kaikki nämä ovat pidempia kohtauksia kuin aiemmin. tällä kertaa Supermiestoimintaa tuntuu olevan huomattavasti enemmän.



Superman juttelee avaruusisän kanssa pitkän keskustelun siitä, kuinka hän on mennyt paljastamaan itsensä koko kansalle. Tämä kohtaus on huomattavasti pidempi.

Kun Lex Luthor kaappaa ydinohjukset itselleen, tulee pitkä kohtaus, jossa hän ohjaa auton katolleen radio-ohjaimella ja hänen apurinsa Ms. Teschmacher käy makuulleen tielle, jolloin armeijan henkilöstö joutuu pysäyttämään  kulkunsa. Otis yrittää virittää ohjusta, mutta se epäonnistuu, joten Lex esittää ambulanssihenkilöä ja Ms. Teschmacher hoitaa homman kotiin.

Kun Supermies saapuu Lex Luthorin salapaikkaan maan läpi porautuen, tulee suosikkikohtaukseni, joka on aiemmin poistettu. Superman joutuu Lex Luthorin ansaan, jossa häntä ammutaan konekivääreillä, poltetaan liekinheittimillä ja jäädytetään umpijäähän. Tässä kohtauksessa esitellään se kuinka kestävästä kaverista on kyse. Mieleeni tulee myös Batman v Supermanissa nähty Batmanin ansa Supermiehelle. Tuo kohtaus on ottanut varmasti mallia tästä poistetusta.




Lopussa nähtävä maanjäristys ja sen aiheuttamat tuhot ovat huomattavasti pidempia, kuin aiemmin on nähty.



Taloja kaatuu ja hollywood kyltti meinaa romahtaa pienten lasten päälle. Jimmy Olsen juoksee putovia lohkareita karkuun. Kyliä sortuu. Kaikkea nähdään paljon enemmän. Lois Lane haastattelee alkuperäisväestön edustajaa.

Lopussa on vielä kohtaus, jossa Lex Luthor on syöttämässä Ms. Teschmacheria hänen hirviöilleen kostoksi siitä, että nainen pelasti Supermanin hukkumiselta. Superman tulee katon läpi ja pelastaa naisen varmalta kuolemalta. Ensimmäisät kertaa mietin miten murhanhimoinen psykopaatti Lex on tässä elokuvassa. Hän yrittää tappaa miljoonia ihmisiä ilman sen suurempia motiiveja. Lex onkin mielenkiintoinen hahmo. Sarjakuvissa hän on kylmä suuryirtyksen businessmies, mutta tässä hän on vain piilopaikassaan elelevä rikollisnero jonka motiiveista en saa kiinni. Gene Hackman vetää kyllä huippuroolin vekkulina pahiksena.

Aina kun katson ensimmäisen Supermiehen uudelleen, muistan jälleen miten upeasta elokuvasta on kyse. Varsinkin alkupuolisko on kuvattu erittäin komeasti laajoine peltoineen ja jäävuorineen. Ensimmäinen Superman on ihan oikea elokuva, joka ottaa hahmonsa tarpeeksi vakavasti (vaikka koomista kevennystä onkin mukana). Myöhemmät jatko-osat ovat hieman vesittäneet tämänkin arvoa ja Christopher Reeven näyttelemiä supermiehiä pidetään useasti hölmöinä ja campyinä elokuvina. Varsinkin se cannonin tuottama nelonen, joka onkin ihan kalkkuna. Tämä ensimmäinen on ihan eri maata. Toki kakkonenkin on vielä oikein mainio pätkä. Richard Donnerilla oli selkeä visio näiden kahden suhteen. 

Pidennettyä versiota voi suositella henkilöille, jotka ovat alkuperäisen teatteriversion faneja, tai haluavat nähdä lisää tätä Reeven Supermiesmaailmaa. Jos elokuva on jostain syystä vielä näkemättä, suosittelen aluksi katsomaan napakamman teatteriversion. Jokainen kohtaus on tässä huomattavasti pidempi. Omalle kohdalle tämä oli huikea kokemus nähdä lisää lapsuuden suosikkileffaa, varsinkin kun uudet kohtaukset olivat aivan mainioita, eivätkä tuntuneet turhilta. Elokuvana ensimmäinen Superman on huippunäyttelijöiden täyttämä aikansa spektaakkeli. Nyt kymmenien, ellei satojen supersankarielokuvien jälkeen näen tämän elokuvan lopullisen arvon. Tämä aloitti sen kaiken.

- Kai Kumpulainen 27.7.2023



Blu-ray julkaisu



Julistegalleria:







Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Stay Close (Miniseries 2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Prospect (2018)

The Abyss - Syvyys (1989)

Punisher: War Zone (2008)

Dune (1984)

Hard Boiled (1990-1992)

Legend (1985)

Galaxy Of Terror (1981)