Tilaajat

Minotaur (2006)



Mikä on tuo mystinen elokuva, jossa esiintyy Tom Hardyn, Rutger Hauerin ja Tony Toddin kaltaisia tähtiä, mutta edes Hardyn nimi ei ole päässyt DVD:n kanteen. Eikä tästä varmaan moni ole kuullutkaan, jos häntä luokitella kovimpiin Tom Hardy faneihin. Itse en ainakaan ollut ennen tätä vuotta. Julisteessa komeilee teksti "Muumion ja Lord Of The Ringsin tekijöiltä". Elokuvan on kumminkin ohjannut Jonathan English, joka tunnetaan brittiläisistä Ironclad elokuvistaan. Nopea tsekkaus tuo ilmi, että kyseessä on jonkinlainen tulkinta muinaisesta Minotauruksen tarusta hyvin omaperäisellä visiolla varustettuna. Kreikan myytit kohtaavat hirviökauhun. Ei muuta kuin levy pyörimään ja tutkimaan, mistä on kyse...

Minotaur (2006)

Pronssikaudella pienessä Thenan kylässä ei ole helppoa. Joka kolmas vuosi kuningas Deucalionin käskystä kahdeksan nuorta viedään kylästä minolaisten pääkaupunkiin. Siellä heidät sijoitetaan maanalaiseen labyrintiin uhrattavaksi Minotaurukselle, minolaiselle jumalalle.

Theoa, kylän päällikön Cyrnanin poikaa, ahdistaa rakkaan Fionin menetys aikaisemmassa uhrauksessa. Spitaalinen profeetta kertoo hänelle, että Fion on edelleen hengissä labyrintissa. Vastoin isänsä tahtoa Theo vaihtaa paikkaa yhden uhrattavan kanssa ja hänet viedään  pääkaupunkiin muiden uhrattavien kanssa kohtaamaan muinainen jumala Minotaurus...

Aluksi pitää mainita elokuvan visuaalinen puoli. Vaikka kyseessä on kreikan tarustoihin perustuva fantasiapätkä, on tässä lähdetty hakemaan David Finchermäistä karuutta tavanomaisen Muumio-tyylisen seikkailuleffan sijaan. Väripalettina siis toimii kylmän sininen filtteri, tai seepian ruskea vastaava. Tällaista on nähty paljon mm. Sevenissä.



Ensimmäinen kolmannes, joka on kuvattu kylmissä olosuhteissa Thenan kylässä, on mielestäni elokuvan tyylikkäintä antia ja tuo mieleeni The Revenantin (2015) ja Vikigs sarjan. Kun siirrymme Minoan kaupunkiin ja sen temppeliin, jossa Minotauruksen labyrinttikin sijaitsee, muuttuu elokuva hieman halvemman oloiseksi käyttäen samoja lavasteita jatkuvasti. Lavasteet ovat toki oikeasti rakennettuja settejä, eikä cgi:tä, mistä plussaa. Kaikenkaikkiaan elokuva alkaa paljastua komean alun jälkeen tv-elokuvamaiseksi tapaukseksi. Varsinkin labyrintin kalliomaiset seinät käyvät pian puuduttaviksi.

Puvustukset varsinkin kuningas Deucalionilla (Tony Todd) ja hänen siskollaan, sekä alamaisilla, ovat olevinaan mahdollisimman raflaavia ja tuovat mieleen jonkun 2000-luvun musavideon. Kaikilla on tatuointeja tuomaan "rankkaa" kuvastoa ja Deucalion pukeutuu mustaan nahkahameeseen.



Thenan kylän väki tuo mieleen taas enempi viikingit, kuin jotkin kreikkalaiset kyläläiset. Porukka on muutenkin melko brittiläisen näköistä ollakseen aitoja Thenalaisia. Kaikki elementit on vedetty tietyn Kauhuelokuvageneraattorin läpi ollakseen raflaavampia ja rosoisempia. Eikä siinä, vuonna 2006 olisin varmasti ollut aivan hulluna tähän tyylikeinoon.



Itse tarinan hirviö on mielenkiintoinen tapaus. Sen alkuperää on muutettu "realistisemmaksi" näyttämällä alukohtauksessa, kuinka eläimeen sekaantumalla kuningatar tulee raskaaksi härälle ja kuinka hän synnyttää härän ja ihmisen sekasikiön.



Itse Minotaurus vaan ei ole perinteinen häränpäällä varustettu vahva mies, vaan muistuttaa enempi valtavan kokoista mätänevää härkää. Kuin härkä helvetistä. Minotaurus on mielestäni luotu praktikaaliefekteillä ihan komean näköiseksi, mutta CGI-kohtaukset ovat luonnollisesti hieman vanhentuneet.



Koska otusta näytetään loppupeleissä melko vähän nopeissa välähdyksissä, on se kestänyt aikaa paremmin, kuin muussa tapauksessa. Leffan budjetti on varmasti mennyt suuremmilta osin otuksen luomiseen.

Nuori Tom Hardy näyttelee päähahmo Theoa. Elokuva on kuvattu aikana, jolloin Hardy ei ollut vielä Hollywoodin kuumimpia nimiä ja siksi hänen nimeään ei olla laitettu edes elokuvan kanteen. Vaikka rooli ei ole läheskään hänen parhaitaan, erottuu hän selkeästi muusta tuntemattomammasta castista, joista moni on melko kökköjä. Tämä on Tom Hardyn ensimmäinen päärooli.

Kuningas Deucalion, jota näyttelee Tony Todd (Candyman) on yksi elokuvan valopilkuista. Mies imppaa kaasua eläimen kallosta, pukeutuneena mustaan hameeseen ja tatuointeihin. Hahmo haluaa siittää siskonsa raskaaksi ja on muutenkin melko kieroutunut tapaus. 

Rutger Hauer (Blade Runner) tekee lyhyen roolin kylän päällikkö Cyrnanina. Rutku on charmikas, kuten aina ja tuo leffaan tiettyä tasoa joka laskee samantien, kun miestä ei enää nähdä. Rutkua olisi ollut hauska katsella pidempäänkin.

Minotaur on ihan ok pienen budjetin hirviökauhupätkä joka esittää olevansa paljon isompi, kuin se onkaan. Ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että leffa on aika unohdettava, eikä tarjoile juurikaan mitään, mitä ei oltaisi nähty muualla paremmin tehtynä. Elokuva toimiikin hyvänä kuriositeettina Tom Hardyn, Rutger Hauerin tai Tony Toddin faneille, tai jos olet hirviökauhun ystävä. Alkupuolisko siitä esitteleekin melko komean näköistä kuvastoa mennäkseen loppua kohti tv-elokuvamaiseksi sähellykseksi. Hirviö itsessään on ihan ok tasoa. Itseäni ei harmittanut tämän katsominen, mutta olisin ehkä pärjännyt ilmankin, joten kuriositeettileffana tämä upposi tähänkin osoitteeseen.

- Kai Kumpulainen 22.8.2023




Julistegalleria:




DVD:n kansi



Futurefilmin suomalainen dvd-julkaisu


Lionsgaten julkaisu









Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Elokuvaprojektori esittää: 24h kauhua! - Halloween maraton 2024

Greystoke - The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984)

Pika-arvio: Gladiator II (2024)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Jäniksen Vuosi (Le Lièvre de Vatanen, 2006)

Virtaset ja Lahtiset (1959)

Prospect (2018)

Inferno (aka. Desert Heat, 1999)

Kahdeksan Surmanluotia (1972)

U Turn - U-käännös helvettiin (1997)