Tilaajat

Monsters (2010)



Alterstream mediasta
ja Sarjismiehet Podcastista tuttu jusa Kyntäjä oli sitä mieltä, että olin tehnyt pahan virheen, kun en ollut aiemmin katsonut "Monsters" nimistä elokuvaa vuodelta 2010, joten hän osti minulle leffan blu-raynä varmistuakseen, että katson kyseisen teoksen. Nyt kun ohjaaja Gareth Edwardsin uusin elokuva Creators on elokuvateattereissa, päätin ensiksi tarkistaa miltä miehen kehuttu debyytti vaikuttaa. Voi pojat, miltä se vaikuttikin.

Monsters (2010)

Meksikoon tipahtaa vahingossa kontti, jossa on Nasan avaruudesta löytämää elämää. Pian viidakko kuhisee vaarallista elämää, vaikka armeija tekisi mitä eristääkseen alueen. Va­lo­ku­vaa­ja Kaulder jou­tuu saat­ta­maan po­monsa tyttä­ren tur­vaan Yh­dys­val­toi­hin, lä­pi saas­tu­neen meksikon alueen.

Elokuvan budjetti on ollut vaivaiset 500 000 dollaria, mikä on ihan käsittämätöntä, ottaen huomioon miten isolta ja komealta se näyttää. Itse alienit ovat hyvin Lovecraftiaanisia taivaalla keikkuvia lonkeromörköjä, joka on itselleni aina plussaa. Vaikka tehostemörköjä säästellään, ottaa se kaiken irti budjetista, eikä häpeä vastaaville hollywoodtuotannoille. Itseasiassa pidin siitä, miten vähän mörköjä näytettään kuvassa. Mielikuvitus paikkasi puuttuvat tekijät. Neljä vuotta myöhemmin ohjaaja pääsikin ohjaamaan oikein isoa mörköä, oikein hirviöiden hirviötä, eli Godzillaa. En muistanut tätä faktaa katsoessani Monstersia ja ajattelin, että tästä leffasta on varmasti otettu mallia Godzilla-leffaan myöhemmin. Samanlaista hirviöiden säästelyä ja pimeydessä pitämistä on myös Godzillassa, mistä itse pidin siinä. Molemmat ovat myös hakeneet mahdollisimman realistista otetta aiheeseen.

Elokuvassa ei ole oikeastaan kuin kaksi oikeata näyttelijää, Scoot McNairy (Batman V Superman) ja Whitney Able. Nämä kaksi ovat oikeassa elämässä pariskunta. pidin heidän suorituksestaan paljon. Muut näyttelijät ovat meksikon slummeista bongattuja paikallisia, vaikkei tätä arvaa. Itseasiassa paikalliset ovat oikein realistisia ja uskottavia hahmoja.

Monstersille löytyy myös jatko-osa nimellä Monsters: Dark Continent. Elokuvaa en ole vielä nähnyt, mutta ilmeisesti se on paljon toiminnallisempi, kuin ensimmäinen osa. Tällä kertaa armeijan sotajoukot ottavat yhteen avaruusolentojen kanssa. Edwards ei ehtinyt Godzillansa kimpusta ohjaamaan sitä, joten leffan ohjasi Tom Green.

Syy miksi en aikanaan katsonut Monstersia oli varmasti siinä, että näitä "alienit valloittaa maapallon" elokuvia oli siihen aikaan tarjolla aivan liikaa. Oli District 9, Skyline, World Invasion: Battle Los Angeles, Cloverfield jne... kaikki tarjoilivat samaa lähtökohtaa ja Skyline alkoi olla näistä jo aika väsynyt versio, joten luovutin. Silti Monsters ansaitsee tulla ehdottomasti nähdyksi ja olen nyt tyytyväinen, että sen vihdoinkin katsoin.

Monsters on tyylikäs pieni roadmovie, joka ottaa kengännauhabudjetistaan kaiken irti, eikä täten häpeile Hollywood tuotannoille. Se on enimmäkseen draamaelokuva, ja avaruusolioiden tilalla voisi olla mikä tahansa maailmanlaajuinen pandemia ja se toimisi silti. Toki tällaiselle scifinörtille nämä Lovecraftiaaniset mustekalat olivat mieluisin aihe. Leffa jää ehdottomasti hyllyyni seuraavaa katsomiskertaa odottelemaan. Suosittelen.

Let me ask you something... do you know how much money your father's company pays for a picture of a child killed by a creature? $50,000. Do you know how much money I get paid for a picture of a happy child? Nothing. Do you know where that puts me? Photographing tragedy.

 -Kai Kumpulainen 30.10.2023




Julistegalleria:















Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Prospect (2018)

The Abyss - Syvyys (1989)

Stay Close (Miniseries 2021)

Punisher: War Zone (2008)

Hard Boiled (1990-1992)

Dune (1984)

Legend (1985)