Tilaajat

Our Friend Power 5 (1989)



80-luvulla, kun Teini-ikäiset ninja kilpikonnat olivat kovassa nosteessa, tehtiin lelusarjasta tietenkin halpoja bootleg figuureita, mutta kuka olisi uskonut, että noista halpiskopioista tehtäisiin ihan oikea elokuva. Etelä-Koreassa tämä taito taidettiin ja ennen oikeaa amerikkalaista Turtles elokuvaa, olivat nohevat korealaiset tehneet oman versionsa vuotta ennen. Koska tekijöillä ei ollut oikeastaan mitään hajua, mistä alkuperäisissa leluissa oli kyse, tulivat elokuvan turtlesit avaruudesta avaruusaluksella (vähän niinkuin Michael Bay suunnitteli omaan versioonsa 25 vuotta myöhemmin). Elokuvan nimi ei tietenkään ollut Teenage Mutant Ninja Turtles, vaan Japanissa olleen jättirobotti trendin mukaisesti leffa nimettiin Our Friend, Power 5. Miten sekopäinen tämä sillisalaatti olikaan, sitä lähden tähän purkamaan nyt.

Our Friend Power 5 (1989)

Elokuva kertoo avaruudessa elävästä kilpikonnamaisesta alienrodusta, joka syöksyy aluksineen maanpäälle paetessaan rottamaista "Hai jengiä". Ihmisystävien avulla kilpikonnat rakentavat jättimäisen "aseen" rottajengiä vastaan. 

Itse turtlesit ovat tässä elokuvassa kumipukuihin pukeutuneita näyttelijöitä. Puvut ovat suoraan mallinnettu bootleg figuureista ja ne ovat kuin suurennettuja versioita leluista. Naamarit eivät liiku ja kasvot ovat jatkuvassa irvistyksessä. Parasta on, että pukuihin on porattu isoja ilmareikiä, etteivät näyttelijät pyörtyisi niiden sisällä. Nämä reiät ovat selkeästi nähtävissä koko ajan. Kaikilla turtleseilla on punaiset nauhat ja M-kirjain vyössään. Hmmm. Jokin turtleseista taitaa olla tyttö, jolla on taika voimia. Ainakin näin käsitin.

Avaruuskohtaukset olisivat olleet liian kalliita kuvata pienoismalleilla, joten niissä kohtauksissa elokuva muuttuu piirrosanimaatioksi. Tämä ei itseäni tavallaan haitannut, koska piirrostyyli oli hyvin nostalgista kasaria, jota on aina kiva katsella. On se silti hieman omituista, että leffa vaihtelee live-actionin ja piirretyn välillä saumattomasti.

Pahiksena toimii "Shark Gang" joka jahtaa turtleseita avaruudessa ja lopulta maanpäällä. Tämä "hai jengi" on oikeasti vaan vanhasta Splinter lelusta mallinnettu joukko rottia, eikä haita ollenkaan. Hahmot ovat yksyhteen vanhan tikku-figuurin kanssa. Shark jengin johtajana toimii kaveri nimeltä Shark. Mies on tikkupukuun pukeutunut tyyppi, jolla ei vain ole rottanaamaria. Kasvoilla on kumminkin todella omituinen viiksien ja parran söherrys. 

Aluksen tuhoutuessa Turtlesit päätyvät maanpäälle. Maanpäällä Turtlesit tapaavat korealaisen "Aprilin" ja korealaisen "Vernonin", joista April osaa tietysti puolustuslajeja ja Vernon on typerä korealainen koominen hahmo, jota saa potkia huvikseen. Välillä Vernon tuottaa "vessahuumoria" leffaan. Kun April tapaa ensimmäisen turtlesin metsässä, potkaisee hän tätä naamaan ja jatkaa matkaa, kuin ei mitään olisi ollutkaan. Erikoinen reaktio. Välillä kuvataan ärsyttäviä lapsia sekoilemassa ja korealaisia tiedemiehiä tekemässä ties mitä.



Maanpäällä Shark päättää, että kaikki maanpäälliset ihmiset on tapettava, jotta he voisivat voittaa turtlesit. Muutama lapsista saa surmansa "Tikkujen" ampuessa heitä laser aseilla. Tosin tämä tapaus ei hetkauta ketään.

Suurimmaksi osaksi turtlesit haahuilevat hiekkamontulla ja metsässä. Välillä vastaan tulee mm. hyppivä kiinalainen vampyyri ja turtlesit päättävät käyttää taikaa muuttuakseen itsekkin samanlaisiksi metsässä hyppiviksi vampyyreiksi. Ilmeisesti he kuvittelevat tuon otuksen olevan normaali maankansalainen. April antaa näillekin hahmoille turpaan tavatessaan heidät. Hyvin väkivaltainen on tämä korean April.

Kaikennäköistä käsittämätöntä sekoilua tapahtuu ja lopussa tiedemiehet rakentavat jättimäisen robotin jonka on tarkoitus voittaa pahuus avaruudessa.



Robotti on toteutettu tietenkin piirrosanimaationa, paitsi kohtauksissa jossa lapset ja turtlesit menevät robotin osiin sisään ohjatakseen tätä. Robotti itse on ripattu Gobots-lelusarjasta suoraan.  

Elokuvasta on tehty jopa leffaan perustuvalautapeli, mikä on todella omituista, koska elokuva perustuu bootleg figuihin itsessään.

Elokuva on niin häiriintynyt ja epämääräinen, että se on kaikessa outoudessaan todella viihdyttävää seurattavaa. Se on tosissaan tehty, mutta niin halvalla ja ilman mitään kunnon tietoa alkuperäisistä hahmoista, että on ihme miten tästä on saatu kasaan yhtään mitään järkevää. Todella kovaa kultti kalkkunaa siis.  Tosin suosittelen varauksella. Die-hard-turtles faneille se on hauska kuriositeettileffa. itse viihdyin ihmeellisen hyvin tämän outouden parissa.

- Kai Kumpulainen 1.10.2023


Juliste- ja tuotegalleria:























Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Universal Soldier (Täydellinen Sotilas, 1992)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Punisher: War Zone (2008)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)

Dune (1984)