Tilaajat

T-Force - Tuhon Partio (1994)



PM Entertainment Group Inc. oli amerikkalainen tuotanto- ja jakeluyhtiö, joka tuotti valikoiman matalan ja keskisuuren budjetin elokuvia 80- ja 90-luvulla, jotka oli suunnattu pääasiassa kotivideomarkkinoille. Yhtiön tuotantoon kuuluvat mm. sellaiset kulttiklassikot kuin Hologram Man ja Anna Nicole-Smithin tähdittämä Skyscraper. Elokuvia yhdistää useimmiten näyttävät räjähdykset, jatkuva ampuminen ja tönkkö näyttely. Eli oikein mainioita kalkkunapätkiä siis.

Kun kuulin, että elokuvaharrastaja Kalle Repo esittäisi Pm Entertainmentin tuottamaa T-Forcea yhtenä elokuvana Leffakimarassaan Tampereella, matkustin paikan päälle todistamaan tätä tapahtumaa henkilökohtaisesti. Olipa se vaan kokemus.

T-Force (tai kavereiden kesken leikkisästi Testo Force) on toimintaa täyteen ahdettu Buddy cop leffa, joka häpeilettömästi lainailee ideoita Die Hardista, Terminaattorista, Robocopista ja jopa Mad Maxista. Välillä mennään lainailemaan jopa aikuisviihdeosaston puolelta. Jos pitää varastaa niin miksei sitten varastaisi parhailta. Kansipaperin slogani lupaili tähän tyyliin: He tuhosivat kaiken... Ystävät ja viholliset. Pääosassa Jack Scalia!

T-Force - Tuhon Partio (1994)

Tulevaisuudessa vuonna 2007 Los Angelesin katuja hallitsee järjestäytynyt rikollisuus. Kukistaakseen rappion ja terrorismin viranomaiset kehittävät erikoisyksikön, joka koostuu ihmisandroideista, eli Cybernauteista. Ensimmäisellä keikallaan tämä T-forceksi kutsuttu ryhmä tuhoaa terroristit, mutta samalla he räjäyttävät myös syyttömät panttivangit. Hallitus päättää laittaa Cybernautit pois käytöstä, mutta robotit vastustavat ajatusta ja lähtevät karkuteille. Heidän peräänsä lähetetään jäänkova kyttä Jack (Jack Scalia), joka vihaa robotteja. VIHAA.

Elokuva alkaa kohtauksella, joka on aivan suoraan Die Hardin alusta, eli terroristit kaappaavat nakatomi plazan (tai vastaavan) rakennuksen ja ottavat panttivankeja. Kyttä Jack (Scalia) lähtee selvittämään tilannetta.




Die Hard osuus päättyy siihen, että paikalle saapuu joukko androideja. Sen jälkeen hypitään Buddy cop leffojen tunnelmissa ja sekaan soppaan ripotellaan vähän robocopia, terminaattoria ja jopa hiekkakuoppa mad maxia.



Homma on niin "coolia" kuin se 90-luvun alussa vaan saattoi olla. Samalla se huvittaa jatkuvasti katsojaa. Myöskään Star Warsin valomiekkaa ei unohdeta.

Leffan ehkä erikoisin ja mieleenpainuvin kohtaus herättää extra huvittuneisuutta. Erämaassa robotit nimittäin löytävät maasta pornolehden ja sitä tutkiskeltuaan miettivät, että voisivatkohan he tehdä samoin. Kohta mies- ja naisrobotti alakavat rakastella keskenään kolmannen äijän seuratessa vierestä. Kohtaus on kuin jostain aikuisviihdeleffasta ja syy rakasteluun aivan yhtä heppoinen. Taustalla soi tietenkin kuuma 80-luvun saksofonivingutus.

Myöskin elokuvan päänäyttelijät näyttävät siltä, kuin olisivat jostain aikuisviihdealalta napattuja. Varsinkin pumpatut miehet ovat kuin jotain aikansa chippendaleja.

Leffan kannessa hehkutetaan Jack Scalian nimeä, kuin jotain hollywood megastaraa. Mies on itselleni täysin tuntematon. Nopeasti tutkittuani mies on toiminut alusvaatemallina ja sen jälkeen tv-sarjojen kasvona, kuten Dallasissa Nicholas Pearcena. Sopii siis elokuvan maailmaan oikein mainiosti. Scalian hahmo on klassinen vanhanliiton jepari, joka vihaa kehitystä ja varsinkin robotteja. Tottakai hän saa parikseen cybernaut-robotin. Hauskaa on myös se, että prostituutio-robotin kanssa rakastelu ei kumminkaan häiritse miehen vihaa.

Toinen huvittava kohtaus on se, kun androidit luonut professori itkee ja kouhkaa robottiensa perään, jotka ovat tuomittu kuolemaan. Tämä mies yrittää tosissaan näytellä. Näyttely menee ylinäyttelyn puolelle ja kontrasti on todella kova muihin hahmoihin jotka ovat ilmeettömiä, kuin... no robotit.

Mukana lyhyessä roolissa on myös Vernon Wells, joka tunnetaan Commandon Bennetinä.

Visuaalisesti T-Force on taattua PM entertainment laatua. Räjähdykset on isoja ja näyttäviä . Toimintakohtauksiin on panostettu ja aseet paukuttavat tasaiseen tahtiin kuin saksalaisessa hydrauliikkavideossa konsanaan. Kaikki tämän ulkopuolella on taas epäoleellista ja tämän takia halvan näköistä. Laatu seesteisissä kohdissa on kuin 90-luvun tv-sarjoissa. Leffassa nähdään myös paljon kerrostalon ikkunan läpi lentelyä. Se ainakin on bravuurina tässä pätkässä.

Summasummarum: T-Force on juuri sitä, mitä PM entertainmentin tuotokselta voi odottaa. Leffa "rip offaa" kaikkia aikansa suurimpia toimintaleffoja. Tekee sen halvemmalla, mutta panostaa toimintaan ja räjähdyksiin, kuin kyseessä olisi aikusiviihde-elokuva, jossa lätkytyksen sijaan ammutaan ja räjäytellään. Lätkytystäkään unohtamatta. Oikein mainio viihdepaketti siis kaikille, jotka ovat tottuneet 80- ja 90-luvun toimintakalkkunoihin ja roskaleffoihin. Pm entertainmentin tuotannossa tämä nousee omalla listallani top kolmoseen heittämällä. Leffan arvosana voi olla joko 1 tai 5 tähteä. Riippuu katsontatavasta. Uskottavana cinemana se on ykkönen ja b-kalkkunaleffana vitonen. Itselleni se oli se viisi.

- Kai Kumpulainen 2.10.2024





Julistegalleria:











Erilaisia fyysisiä julkaisuja:









Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Jouluelokuva: Silent Night (2023)

Jouluelokuva: Die Hard - Vain Kuolleen Ruumini Yli (1988)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Heikki Silvennoisen muistoa kunnioittaen (1954-2024)

Onnellinen Mies (1979)

Ensifiilikset: Joker: Folie à Deux (2024)

Squid Game (2021)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

Jaws (Tappajahai, 1975)

The Hunt for Red October - Punaisen Lokakuun Metsastys (1989)