Tilaajat

Split Second - Saalistaja (1992)


Katsoin 14.9.2018 tämän brittiläisen science-fiction horror pätkän SPLIT SECOND - saalistaja, vuodelta 1992. Tämä Tony Maylamin ohjaama pätkä on todella maukas yhdistelmä Blade Runnermaista dystopista tulevaisuuden Lontoota, Buddycop-leffaa ja Alienia.



 Rutger Hauer esittää erittäin kliseistä (mutta todella viihdyttävää),  parinsa menettänyttä psykoottista koviskyttää, nimeltä Stone. Hauerin pukeutumistyyliin kuuluu "natural born killers"-aurinkolasit, pitkä nahkatakki, nahkahousut ja metallipanssarilla varustetut saappaat. Toisessa kädessä on nahkasormikas ja pistoolina toimii "maailman tykein" käsiase. Mies kiroilee, ärhentelee ja toimii vaarallisesti. Hän vetää koko ajan kahvia, suklaata(!) ja isoa sikaria. Eikö kuulosta mahtavalta.



Puolipakolla hän saa parikseen lukeneen nörtin Neil Duncanin (joka kuulemma saa joka ilta!). Sehän ei passaa Rutgulle ja siitä syntyy komplikaatioita. Naispuolisena pelastettavana toimii sinkkuelämän Kim Cattrall. Pete Postlethwaite taas pyörii poliisiasemalla vittuilemassa kollegoille.
Rikollisuus rehottaa dystopisessa lontoossa, jossa sateet ovat hukuttaneet kadut veteen (ja paskaan). Maailma on todella synkkä paikka elää ja sen lisäksi kaduilla vaanii vaara, eli sydämiä syövä ihmissyöjä peto. Peto on tappanut Rutgerin entisen parin ja vainoharhainen Rutger, eli STONE lähtee jahtaamaan tätä äärimmäistä pahuutta. Ja silloin tarvitaan isompia v*tun aseita.

"We need bigger fucking guns!"

Ja isoimpina aseina toimii minigunia muistuttavat rynnäkköhaulikot, jotka ovat aika mageita ilmestyksiä. Stonen ja uuden parinkin suhde paranee, kun vastaan astuu itse pahuuden peto.



Pieni Spoileri tähän väliin! Pahuuden ruumillistuma muistutti mielestäni Marvelin Venomia (jolla on moottoripyöräkypärän visiiri silmien päällä), enemmän kuin muualla mainittua Alien elokuvan Xenomorphia.
Tämä oli yllätysviihdyttävä, hieman cyberpunk henkinen, synkkä kyttäleffa, joka toimii kaikilla alueilla meikäläiselle vallan hyvin. Kaikki tässä on äärimmäisen rankkaa. Jopa naurettavan rankkaa. Verellä läträtään kokonaisia huoneita märäksi, kokoajan kiroillaan ja tissejäkin näkyy (jos niitä kaipaa). Ainostaan ihan loppukohtaus on mielestäni heikompaa actionia ja hieman antikliimaksi, mutta kyllä tämän pariin taas pian päätyy (vaikka äijäporukassa, pizzan ja kaljan lomassa). Mahtavaa!

Suosittelen kaikille Rutger Hauer faneille, koska tämä menee meikäläisen Rutger top 5-listalle heittämällä... Ellei jopa top 3...

- Kai Kumpulainen 14.9.2018


Vaihtoehtoinen Juliste

Uusi 101-filmsin julkaisu


Alkuperäinen elokuvajuliste


Uudelleenjulkaisun juliste














Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Forbidden World (aka. Mutant, 1982).

The Last Witch Hunter (2015)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

The Spine of Night (2021)

Battle Beyond The Stars (1980)

The Towering Inferno (Liekehtivä torni, 1974)

Super Force - Iskuryhmä (tv-sarja 1990-1992)

Texas Chainsaw Massacre (2022)

Prospect (2018)

Alphaville - Une Ètrange Aventure De Lemmy Caution (1965)