Tilaajat

Jäniksen Vuosi (Le Lièvre de Vatanen, 2006)



Arto Paasilinnan kirjaan perustuva Risto Jarvan elokuva Jäniksen vuosi (1977) on yksi suosikkielokuviani suomalaisesta tarjonnasta. Sen lisäksi olen aina pitänyt todella paljon ranskalais-amerikkalaisesta näyttelijästä Christopher Lambertista. Se mikä on mielestäni todella mielenkiintoista on se, että Ranskassa on tehty vuonna 2006 elokuva Arto Paasilinnan Jäniksen vuodesta ja siinä Litjan tilalla Vatasta näyttelee itse Christopher Lambert. Kun vastaan tuli sattumalta jokin vuosi sitten tieto tästä, oli elokuva pakko hankkia käsiin, nähdäkseni, että minkälaisesta teoksesta on kyse. Nyt vihdoinkin pääsin sen näkemään. Elokuvan on ohjannut Marc Rivière.

Jäniksen Vuosi  (Ransk. Le Lièvre de Vatanen, 2006)

Tom Vatanen (Lambert) on oravanpyörään kyllästynyt toimittaja. Eräänä päivänä hän työkaverinsa kanssa törmää autolla jänikseen, joka lentää metsään. Huolestunut Vatanen lähtee katsomaan, kuinka jänölle kävi. Jäniksen löytäessään hän tulee siihen tulokseen, että ei enää halua palata autolle ja jää hoivaamaan jänistä metsään. Jänis takin sisällään hän lähtee kiertämään maita ja mantuja jättäen harmaan työelämänsä taakseen...

Jotenkin on uskomatonta nähdä Lambert Vatasena, mutta tutkittuani hieman asiaa, huomasin, että Arto Paasilinnan kirjat ovat Ranskassa erittäin kovassa suosiossa, joten leffasovitus ei ole aivan tavaton. 

Lambert on Vatasena ihan hyvä, mutta aivan Antti Litjan karismaan hän ei taivu. Litja on sen verran kova. Muutenkin elokuvassa ollaan Suomen sijasta mm. Kanadassa, jossa Vatanen tutustuu intiaaneihin. Muuten elokuva mukailee tuttuja kirjan tapahtumia. Pakko oli verrata elokuvateoksia kokoajan keskenään, koska Jarvan elokuva on minulle sen verran tuttu tapaus.


Tarinan toinen päähahmo, eli jänis on saatu tekemään uskomattomia temppuja CGI:n voimalla, mikä oli mielestäni epäuskottavaa ja turhaa. Jarvan versio on luonnollisempi ja uskottavampi ja tästä syystä pidän siitä enemmän. Ranskalaiset eivät ole vissiin luottaneet, että jänis ei ole tarpeeksi kiinnostava, jos se ei tee ihmismäisiä juttuja. 

Elokuvassa on myös hieman toiminnallisia kohtauksia, draaman ja komedian lisäksi.

Musiikin elokuvaan on luonut Goran Bregovic.

Ranskalainen Jäniksen vuosi on mielenkiintoinen tapaus, jonka katsoo mielellään. Sen leppoisa ja tragikoominen tunnelma on mukavaa katsottavaa, mutta se ei ihan yllä Jarvan klassikoteoksen tasolle. Silti se on suositeltavaa katsottavaa esim. Arto Paasilinnan kirjojen, tai Jarvan elokuvan ystäville. Elokuva on ihmeellisen ajankohtainen vielä tänäkin päivänä. Puhe filmillä on ranskaksi.

- Kai Kumpulainen 9.7.2022










Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Supersonic man (1979)

Spun (2002)

Double Feature: Terminal Force (Galaxis, 1995) & Terminal Force 2 (The Survivor, 1998)

Onnellinen Mies (1979)

Kesäspeciaali: Keskisen kyläkaupan elokuvaosasto, Tuuri

Our Friend Power 5 (1989)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

Eraser - Suojelija (1996)

Whiplash (2014)

Batman Begins (2005)