Tilaajat

Hard Boiled (1990-1992)



Ajattelin välillä esitellä ianaikaisten elokuvien sijasta vähän sarjakuvaa, koska sitäkin on tullut kulutettua koko ikä. Nuorella iällä oli parasta hiipiä kirjastojen sarjakuvaosastoille ja varsinkin osastolle joka oli nimetty "aikuisten sarjakuvat" nimikkeellä. Täältä löytyi ties mitä aarteita Enki Bilalin teoksista, aina 2000AD:n Judge Dredd sarjakuviin ja Frank Millerin Sin Cityihin. Yksi teos oli sellainen, joka jätti jäljen nuoreen Kaitsuun. Kyseessä on Frank Millerin kirjoittama ja Geof Darrowin upeasti kuvittama Hard Boiled. 

Hard Boiled (1990-1992)

Hard Boiled kertoo verontarkastaja Nixonista, jolla on kaksi. lasta ja vaimo. Nixon pitää itseään normaalina tyyppinä. Hän elää dystooppisessa Los Angelesissa. Eräänä päivänä hommat lähtevät hieman lapasesta ja ruumita alkaa syntyä verontarkastus tehtävissä. Nixonille alkaa paljastua karu totuus hänen todellisesta olomuodosta...

Hard Boiled on todellisuutta psykoottisen cyborgin silmin.

Hard Boiled pohjautuu osittain Philip K. Dickin romaaniin Palkkionmetsästäjä. Se sisältää cyberpunkista tuttuja elementtejä ja selvää satiiria siitä mihin yhteiskunta on menossa. Kannessa komeileva "aikuisille" teksti ei ole tuulesta temmattu. Harvoin nimittäin näkee näin väkivaltaista sarjakuvaa. Väkivalta on ultrabrutaalia ja osittain jopa kuvottavaa. Ruumita voi laskea sarjakuvan ruuduilta tuhansia. On myös häkeltävää miten kekseliäästi ihmisiä on saatu tapettua eri keinoin. Väkivallan lisäksi sarjis sisältää seksuaalista kuvastoa, jossa pervoinkaan aihe ei jää käytettäväksi.

Sarjakuva julkaistiin kolmessa eri osassa vuosina 1990-1992. Suomessa sen julkaisi LIKE ja jenkeissä Dark horse comics.

Tarinan kirjoittaja Frank Miller ei oikeastaan esittelyjä kaipaa. Kukapa ei miestä tuntisi, mutta laitetaan tähän pieni esittely kumminkin. Frank Miller (s. 27. tammikuuta 1957)  on yhdysvaltalainen sarjakuvakäsikirjoittaja ja -piirtäjä, joka tunnetaan parhaiten film noir -tyylisistä, synkistä ja väkivaltaisista sarjakuvakertomuksistaan. Hän on myös ohjannut elokuvan The Spirit (2008). Miller on yksi suurimmista suosikeistani ja kulta-aikanaan hän on tehnyt lukemattomia klassikoita, kuten The Dark Knight Returns ja Sin City-sarjakuvat.

Kuvittaja Geoffrey ”Geof” Darrow (s. 1955) on yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä, sekä taiteellinen suunnittelija. Hän on opisekellut Chicagossa American Academy of Fine Arts -taidekoulussa ja jatkanut opintojaan Hanna-Barberan animaatiostudiolla.

Darrow'n piirrostyyli muistuttaa eurooppalaista tyylisuuntaa ligne Clairea, eli selkeää viivaa. Hän sekoittaa kuviinsa japanilaista pop-kulttuuria ja 1950-luvun americanaa. Jokainen ruutu on täynnä yksityiskohtia, joita voi tutkailla loputtomiin. Kuvat näyttävät siltä kuin ne olisi piirretty seinän kokoiselle paperille ja kutistettu siitä albumikokoon. Jokainen ruutu pääsee oikeuksiinsa mahdollisimman isona. Erilaisia kekseliäitä yksityiskohtia ja pop-viittauksia voi bongailla ruuduilta loputtomiin. 

Vaikka tarina on lopulta melko suoraviivainen, on sarjakuvan kuvitus sitäkin uskomattomampaa seurattavaa. Se on mielestäni kestänyt aikaa mielettömän hyvin. Tai voisi sanoa, että se on ajatonta.

Vuonna 2001 Warner bros suunnitteli sarjakuvasta elokuvafilmatiointia, jonka pääosassa olisi Nicholas Cage ja ohjaajana itse David Fincher. Harmi, että tämä ei toteutunut. Toisaalta en usko, että sarjakuvasta saisi kunnon elokuvaa aikaiseksi, joka tekisi kunniaa sille oikealla tavalla. 

Vaikka elokuva ei ole vielä toteutunut on sarjakuvasta luotu videopeli Playstation ykköselle.

Suosittelen sarjakuvaa kaikille vähintään kerran luettavaksi, sillä varauksella, että maha kestää kuvastoa, eikä mieli järky pienistä.

Bonukseksi suosittelen Millerin ja Darrow'n toista aiemmin ilmestynyttä yhteistyötä nimeltä ISO HEPPU JA RUSTY ROBOTTIPOIKA (1986).



- Kai Kumpulainen 17.10.2022



Kuvagalleria:








Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Greystoke - The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984)

Elokuvaprojektori esittää: 24h kauhua! - Halloween maraton 2024

Pika-arvio: Gladiator II (2024)

Rendel: Cycle of Revenge (2024)

Jäniksen Vuosi (Le Lièvre de Vatanen, 2006)

Prospect (2018)

Virtaset ja Lahtiset (1959)

Inferno (aka. Desert Heat, 1999)

Kahdeksan Surmanluotia (1972)

U Turn - U-käännös helvettiin (1997)