Warriors of Virtue (Hyveen soturit, 1997)
Minulla oli hyvin hämärä muistikuva, että kovimpina videovuoraus aikoinani 90-luvun loppupuoliskolla olisin vuokrannut fantasiaelokuvan, joka yhdisti kiinalaista wuxiaa ja kung fu-kenguruita. Luitte oikein. Kung fu kenguruita. Ilmeisesti Teenage Muntant Ninja Turtleseiden suosion vanavedessä Metro-Goldwyn-Mayer tarvitsi oman franchisen. Itse olin jo hieman ylittänyt kohdeyleiön iän, mutta kyllähän tällaisia kung fu-fantasialeffoja tuli silti vilkuiltua. Leffa floppasi niin pahasti, että en ole siitä kuullut mitään sitten 90-luvun, mutta nyt oli aika ottaa selvää, millaisesta nuorisolle suunnatusta kalkkunasta olikaan kyse. Elokuvan on ohjannut Ronny Yu (Bride of Chucky, Freddy vs Jason).
Warriors of Virtue (Hyveen soturit, 1997)
Ryan Jeffers on koulukiusattu poika, jolla on jalassa vamma ja muitakin ongelmia. Hän toimii vesipoikana jalkapallojoukkueelle, koska ei pysty itse pelaamaan. Eräänä päivänä hänen ystävänsä ja lempiravintolansa kokki Ming kertoo pojalle mystisestä Taon kirjoituksesta, joka edustaa viittä eri elementtiä: maa, tuli, vesi, puu ja metalli. Samana iltana jalkapallojoukueen johtaja ja koulun pahin kiusaaja yllyttää Ryania kulkemaan viemärissä sijaitsevan ruosteisen putken yli, jonka alla on suuri vesipyörre. Muuten Ryan ei ole tarpeeksi kova jätkä, ilman tätä tulikoetta.
Poika tippuu putken päältä pyörteeseen ja herää mystisestä metsästä, jossa hän tapaa kääpiön nimeltä Mudlap, sekä hyveen soturit (eli kung fu kengurut) ja heidän opettajansa mestari Chungin. Jokainen kenguru edustaa yhtä viidestä elementistä. Tätä mystistä metsää, nimeltä Tao, pitää kauhunvallassa pahuuden sotalordi Komodo, kätyreineen...
Näytelijöitä pitää mainita ensimmäisenä tämä leffan pahis Komodo. Hahmoa esittää Angus Macfadyen (Braveheart, Equilibrium). Mies tietää miten tällaisessa campyssa fantasialeffassa esitetään kunnon pahista. Goottimeikeissään mies keimailee, karjuu ja revittelee, kuin Johnny Deppin ja Al Pacinon yhteinen poika amfetamiinihuuruissa.
Muista näyttelijöitä Elysiaa, nuorta naista joka asuu Taossa, esittää mm. Sin Citystä tuttu Marley Shelton. Tom Towles (Henry: Portrait of the serial killer) toimii Komodonin kätyrinä.
John Carpenterin Big Trouble in Little China elokuvan castista mukana on mm. Chao-Li Chi ja Dennis Dun. Molemmat ovat "viisaan opettajan" roolissa. Twin Peaksista tuttu Michael J. Anderson, esittää kääpiötä nimeltä Mudlap. Nuorta Ryania esittää minulle täysin tuntematon Mario Yedidia.
Näyttelijöistä parhaan revittelyn veti tosiaan Angus Macfadyen, joka oli hupaisa yhdistelmä emorokkaria, Johnny Deppiä, Nicholas Cagea ja Skeletoria. Tämä oli sen verran viihdyttävää sekoilua, että lasken sen leffan plussiin.
Se mikä itseäni veti katsomaan tämän leffan uudelleen, on sen komeat lavasteet, jotka ovat vielä aikanaan oikeasti rakennettu, eikä CGI:llä, niin kuin nykyään. Myös puvustukset ovat hienoja ja kenguruiden makseerauksissakin on jotain viehätystä, varsinkin tällaiselle vanhalle Turtles-fanille. Valaistuksetkin ovat ihan onnistuneet. Vanhoissa praktikaaliefekteissä, sekä tällaisissa oldschool fantasialeffoissa on vaan jotain vastustamatonta imua.
Erikoistehosteista ja efekteistä vastasi Tony Gardner ja Alterian, Inc.(The Addams Family, Daft punk). Taistelukohtauksissa käytettiin paljon wuxia leffoista tuttu Wire Fu-vaijeritekniikkaa.
Musiikeista vastaa yllätyksekseni Don Davis. Davis on tuttu Matrix-elokuvien scoresta. Score onkin kuin fantasiageneraattorin läpikäynyt Matrix soundtrack. Kuuntelin sen läpi youtubesta ja soundtrack on kokonaisuudessaan mielestäni oikein komeaa kuunneltavaa. Soundtrackilta löytyy myös Vangeliksen Song of The Seas.
Amerikkalaisissa elokuvissa oli tuohon aikaan tavanomaista valkopestä aasilaisia hahmoja. Tarina kertoo, että yleisen amerikkalaisen valkopesun lisäksi leffaa syytettiin lisäksi siitä, että se vaihtoi kiinalaisten legendojen hahmot tällä kertaa kenguruiksi.
Elokuva sai tuekseen tietysti Play 'Em LLC tuottaman lelusarjan ja muita oheistuotteita, kuten pokkarikirjoja.
Myös suoraan videolle julkaistu kakkososa Warriors of Virtue: The Return to Tao ilmestyi 2002. Tämä oli jo sen verran halvalla tehty, että kengurutkin olivat muuttuneet tavan ihmisiksi. Tosin nyt tätä ei tarvinnut syyttää tästä kengurupesusta.
Ei ole oikeastaan ihme, että elokuva oli floppi. Se ilmestyi ihan liian myöhään, koska tällaisten franchisejen aika alkoi olla ohi. Oli ollut jo turtlesit, prätkähiiret, power rangerit ja katuhait. Jotta tämä olisi voinut nousta suurempaan suosioon, olisi sen kuulunut ilmestyä viimeistään 90-luvun alussa. Sen lisäksi tekijät eivät olleet varmaankaan tietoisia, että Tank Girl sarjakuvassa (1988), sekä elokuvassa (1995) oli ollut käytössä ihmismäisiä mutanttikenguruita jo pitkään.
Elokuvan kokonaisbudjetti oli huikeat 56 miljoonaa ja pelkkiin kuvauksiin meni 36 miljoonaa, joten takaisin tienattu 6,5 miljoonaa oli melkoisen vähän. Myöskään kotivideomarkkinoilla leffa ei tienannut kuin vaivaiset 7.9 miljoonaa.
Hyveen soturit on suunnattu sinne 12-15-vuotiaille katsojille. Se sekoittaa aikanaan muodissa olleita asioita, wuxia-taisteluita, praktikaaliefektejä ja kiinalaista mytologiaa fantasiaelementteihin. Jos 90-luvun Turtles-elokuvat, Double Dragon, Päättymätön tarina, Labyrintti ja kung fu-elokuvat olivat nuoruudessasi kova sana, niin voit saada tästäkin irti jotain, niin kuin allekirjoittanut.
Itse ihastuin lähinnä komeisiin lavasteisiin, praktikaalitehosteisiin ja maskeerauksiin. Tämä kyllä vaati sellaista poikamaista heittäytymistä, että leffan jaksaa aikuisiällä katsoa kokonaan. Myös juustoisten ja campyjen roskaleffojen ystävät voivat saada tästä jotain irti.
Suositellaan fantasiaseikkailuiden ystäville.
- Kai Kumpulainen 16.10.2022
Alkuperäinen juliste |
Vaakajuliste |
Suomi-VHS-kansi |
Kommentit
Lähetä kommentti