Tilaajat

Ensitunnelmat: Oppenheimer (2023)



Vaikka olenkin kova Christopher Nolan fani, eikä hän ole mielestäni tehnyt yhtään huonoa elokuvaa, olin vähän kahdenvaiheilla menenkö ihan teattereihin asti katsomaan hänen uuden megaelokuvansa Oppenheimerin. Juutalaisen fyysikon elämäkertaelokuva ei ole kaikkein houkuttelevampia aiheita meikäläiselle. Silti, kun hype löi päällensä lujaa päätin luottaa Nolaniin jälleen kerran ja mennä sokkona katsomaan tätä 3 tuntista eeposta. Toinen vaihtoehto olisi ollut mennä katsomaan Barbieta. No ehkä se sitten myöhemmin.

Oppenheimer (2023)

Elokuva kertoo Julius Robert Oppenheimerista, joka kehitti atomipommin. Sen enempää en spoilaa.

Visuaalisesti elokuva on jumalaisen hyvän näköinen. Koska cgi:tä ei ole käytetty ollenkaan, tulee se kestämään aikaa vielä vuosikymmenien ajan. Eniten kaikkia kiinnostaa leffassa tietenkin se atomipommin räjäytys. Se oli upean ja aidon näköinen. Teatterissa meinasi lähteä tukka päästä ja sukat jaloista, kun ämyrit tuuttas painetta tuohon kohtaukseen. Siksi tämä on nähtävä juurikin teatterissa. Itse keikuin vielä ihan edessä kokeakseni mahdollisimman massiivisen kokemuksen. Ai, että.

Näyttelijät tässä ovat aivan mahtavia kaikki. Leffaan onkin halunnut mukaan lähes jokainen, joka on jotain tällä hetkelle hollywoodissa, tai on joskus ollut. Melkein jokainen ruudulla näkyvä hahmo on jokin tunnettu näyttelijä. 

Oppenheimeriä näyttelee tietenkin pääosamies ja Nolanin luottomies Cillian Murphy. Tällä kertaa kyseessä onkin "seksikäs naistemies-Oppenheimer", kuivan fyysikon sijaan.

Florence Pugh (Black Widow, Midsommar)  pääsee esittelemään sulojaan, vaikka onkin harmillisen vähän kuvassa kestoon nähden. Muistettavasti kumminkin. Loistava näyttelijä.

Emily Blunt (Quit Place, Sicario) toimii Oppenheimerin vaimona. Loistava hänkin.

Matt Damon on yhdysvaltain Kenraaliluutnantti Leslie Groves. hieman pöhöttynyt Damon on mainio roolissaan.

Robert Downey Jr. (Iron Man) on Lewis Strauss, joka laittaa kapuloita rattaisiin Oppenheimerille. Lähes tunnistamaton Robert vetää uskomattoman suorituksen.

Josh Hartnettia (Lucky number Slevin) en olekkaan nähnyt pitkään aikaan oikein missään. Tässä könsikäs esittää fyysikko Ernest Lawrencea.

Gary Oldmanin bongasin vahvasti maskeerattuna eräänä tärkeänä hahmona, mutta en viitsi spoilata. Osasin jotenkin aavistaa että Kärtsä tekisi jotain tällaista ja sieltä se maskeerauksen alta paljastui.

Kenneth Branagh (Tenet) on taas tanskalainen fyysikko Niels Bohr, jota Oppenheimer ihailee.

Muitakin tuttuja kasvoja näkyi ruudulla vähän väliä, kuten The Boys sarjan Jack Quaid, Queen elokuvan "Freddie Mercury" Rami Malek, David Dastmalchian (The Suicide Squad), Dane DeHaan (Cure For Wellness), Ben Affleckin veli Casey, Vikings Sarjan "Floki" Gustaf Skarsgård, "ärsyttävä"Jason Clarke (Terminator Genisys), vain muutamia mainitakseni. Tunnettujen näyttelijöiden määrä on huikea.

Musiikeista vastaa jälleen Tenetistä tuttu Ludwig Göransson. Hän luo uskomattoman upean tunnelman ja jännitteen leffaan. Score on laatutyötä.

Vaikka menin leffan aamupäivän näytökseen, oli sali aivan täynnä. Jopa ensimmäinen rivi, jota yleensä vältellään. Katsojista löytyi paljon myös nuoria, vaikka kyseessää ei ole mikään toimintaelokuva. On hienoa nähdä, että tällainen älykäs ja draamapainotteinen jännäri vetää katsojia kesän blockbusterina, sen sijaan, että kyseessä olisi joku aivoton toimintamäiske. Nuo mäiskeet ovatkin flopanneet aika pahasti tänä kesänä. Oppenheimer on upea kokemus, joka kannattaa katsoa mahdollisimman isossa teatterissa.

- Kai Kumpulainen 21.7.2023























Kommentit

Tämän hetken suosituimmat arvostelut

Arachnophobia (1990)

The Spine of Night (2021)

Mad God (Phill Tippet's Mad God, 2021)

The Abyss - Syvyys (1989)

The Last Dragon - Idän Lohikäärme (1985)

Prospect (2018)

Stay Close (Miniseries 2021)

Dune (1984)

Legend (1985)

Red Sonja (1985)